ponedeljak, 27 oktobar 2014

Osma EURACHEM radionica za program ispitivanja osposobljenosti u analitičkim, mikrobiološkim i medicinskim laboratorijama, Berlin

U periodu od 5-10. oktobra 2014. godine predstavnici Direkcije za mere i dragocene metale Jelena Bebić i Dragan Nikolić iz Grupe za metrologiju u hemiji, Sektora za razvoj metrologije, učestvovali su na radionici EURACHEM „8th Workshop Proficiency Testing in Analytical Chemistry, Microbiology and Laboratory Medicine“ i obuci „ISO 13528 and beyond“ u okviru radionice, kao i u radu radne grupe „Working Group on Proficiency Testing“.

Organizatori radionice bili su EURACHEM i EUROLAB, evropske organizacije za saradnju u oblasti merenja u hemiji.

Sastancima radionice i obuke prisustvovalo je više od 260 učesnika iz 64 zemlje, među kojima su većinom bili organizatori PT šema, predstavnici velikih proizvođača u oblasti prehrambene industrije i medicine, predstavnici nacionalnih metroloških instituta.

Sastanku radne grupe prisustvovalo je 13 učesnika - članova radne grupe koji su bili ujedno i članovi naučnog komiteta.

 

vesti0075

 

Na sastanku su zvanično prihvaćena dva kratka objašnjenja pojedinih zahteva kao pomoć laboratorijama u vezi sa PT šemama (PT Leaflet):

  1. 1. Kako može ispitivanje osposobljenosti pomoći mojoj laboratoriji?
    How can Proficiency Testing help my Laboratory?
  2. 2. Pre- i posle- analitičko ispitivanje osposobljenosti
    Pre-and Post-Analytical Proficiency Testing

Ove informacije se mogu pronaći na adresama: http://www.eurachem.org/index.php/publications/leaflets, odnosno http://www.eurachem.org/images/stories/leaflets/pt/prepost/Eurachem_Leaflet_Pre_Post_PT_2009_RS.pdf i http://www.eurachem.org/images/stories/leaflets/pt/labhelp/how_can_PT_help_my_lab_2013_RS.pdf

Više informacija na internet stranici: http://www.eurachempt2014.de/

No Internet Connection