Metrologija u hemiji

Grupa za metrologiju u hemiji je zadužena za realizaciju jedinice za količinu materije –mola. U delokrug grupe spadaju i realizacije jedinica fizičko-hemijskih veličina. U domenu naučne, industrijske i zakonske metrologije, Grupa za metrologiju u hemiji sprovodi etaloniranje etalona i merila, ispitivanje merila u svrhu odobrenja tipa merila, proizvodi i sertifikuje referentne materijale, priprema sertifikate za pregled tipa merila, za potrebe svih korisnika među kojima su najčešće akreditovane laboratorije, proizvođači merila i naučno istraživačke institucije. Pored ovih poslova, Grupa za metrologiju u hemiji bavi se i istraživanjem i razvojem novih etalona jedinica osnovnih i izvedenih veličina; razvojem i primenom novih metoda prenošenja vrednosti jedinica; usavršavanjem i poboljšavanje metroloških svojstava postojećih etalona i metoda; obezbeđivanjem i održavanjem sledivosti i metroloških svojstava nacionalnih i referentnih etalona; obezbeđivanjem priznavanja i potvrđivanja mogućnosti merenja i etaloniranja u okviru Aranžmana o međusobnom priznavanju nacionalnih etalona i uverenja o etaloniranju i merenju (MRA); pripremom metroloških propisa za merila koja podležu obavezi ispitivanja tipa i overavanja i metrološkom ekspertizom.
Poslovi u Grupi za metrologiju u hemiji pokriveni su integrisanim menadžmentom kvaliteta, a odvijaju se u skladu sa svim relevantnim tehničkim standardima.
Grupa za metrologiju u hemiji poseduje nacionalne etalone za koncentraciju ambijentalnog ozona, gustinu tečnosti i indeks prelamanja svetlosti.
Pri Evropskom udruženju nacionalnih metroloških instituta - EURAMET ova grupa pripada Tehničkom komitetu za metrologiju u hemiji (TC-MC). Oblast rada Grupe za metrologiju u hemiji je povezana i sa aktivnostima Evropske organizacije za analitičku hemiju – EURACHEM, čiji je Direkcija član, kroz učešće metrologa u radu radnih grupa ove organizacije.

Laboratorije:

Mogućnosti merenja i etaloniranja (SMSs)

Mogućnosti merenja i etaloniranja (SMS) se stalno proširuju, poboljšavaju i održavaju kao što je objavljeno na internet adresi: https://kcdb.bipm.org/appendixC/QM/RS/QM_RS_4.pdf

Spisak stručnih radova

 

Projekti

U Grupi za metrologiju u toku su sledeći projekti:
• TrainMiC program obuke "Principi i primene metrologije u hemiji" pod pokroviteljstvom Evropske komisije i u saradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom i Institutom za referentne materijale i merenja, Gil, Belgija.
• ALCOREF - EMPIR (European Metrology Programme for Innovation and Research), iz oblasti proizvodnje sertifikovanih referentnih materijala iz oblasti forenzike
• RHOLIQ - - EMPIR (European Metrology Programme for Innovation and Research) za razvoj metoda merenja gustine tečnosti na primarnom nivou.
• Key Comparison BIPM.QM-K1, Ozone at ambient level, on-going comparison
• EURAMET.QM-S11 Elements in river water
• Međunarodno poređenje Elements in soil u okviru EMPIR projekta
• EURAMET TC-T TC-MC Moisture metrology 1400, Project
• PT šema, etaloniranje areometara, PT-H-AR-1-2018


Kontakt 

Rukovodilac Grupe za metrologiju u hemiji
Jelena Bebić, dipl. inž. teh.
telefon: +381 11 20 24 427
mobilni: +381 66 8604 083
faks: +381 11 21 81 668
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Metrolozi
Metrolog za metrologiju u hemiji - koordinator
Jasmina Zukan Banović, master hemičar
telefon: +381 11 20 24 447
mobilni: +381 66 8604 113
faks: +381 11 21 81 668
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Metrolog za fizičko-hemijska merenja
Luka Gažević, dipl. inž.
telefon: +381 11 20 24 464
mobilni: +381 66 8604 165
faks: +381 11 21 81 668
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Adresa:

Direkcija za mere i dragocene metale
Grupa za metrologiju u hemiji
Mike Alasa 14
11000 Beograd
Republika Srbija

No Internet Connection