понедељак, 27 октобар 2014

Осма EURACHEM радионица за програм испитивања оспособљености у аналитичким, микробиолошким и медицинским лабораторијама, Берлин

У периоду од 5-10. октобра 2014. године представници Дирекције за мере и драгоцене метале Јелена Бебић и Драган Николић из Групе за метрологију у хемији, Сектора за развој метрологије, учествовали су на радионици EURACHEM „8th Workshop Proficiency Testing in Analytical Chemistry, Microbiology and Laboratory Medicine“ и обуци „ISO 13528 and beyond“ у оквиру радионице, као и у раду радне групе „Working Group on Proficiency Testing“.
Организатори радионице били су EURACHEM и ЕUROLAB, европске организације за сарадњу у области мерења у хемији.

Састанцима радионице и обуке присуствовало је више од 260 учесника из 64 земље, међу којима су већином били организатори PT шема, представници великих произвођача у области прехрамбене индустрије и медицине, представници националних метролошких института.

Састанку радне групе присуствовало је 13 учесника - чланова радне групе који су били уједно и чланови научног комитета.

 

vesti0075

 

 

На састанку су званично прихваћена два кратка објашњења појединих захтева као помоћ лабораторијама у вези са PT шемама (PT Leaflet):

1. Како може испитивање оспособљености помоћи мојој лабораторији?
How can Proficiency Testing help my Laboratory?

2. Пре- и после- аналитичко испитивање оспособљености
Pre-and Post-Analytical Proficiency Testing

Ове информације се могу пронаћи на адресама: http://www.eurachem.org/index.php/publications/leaflets, односно http://www.eurachem.org/images/stories/leaflets/pt/prepost/Eurachem_Leaflet_Pre_Post_PT_2009_RS.pdf и http://www.eurachem.org/images/stories/leaflets/pt/labhelp/how_can_PT_help_my_lab_2013_RS.pdf

 

Више информација на интернет страници: http://www.eurachempt2014.de/

No Internet Connection