petak, 01 decembar 2023

Obeleženo 150 godina metrologije u Srbiji

U četvrtak, 30. novembra 2023. godine, Direkcija za mere i dragocene metale (u daljem tekstu: DMDM) obeležila je veliki jubilej - 150 godina metrologije u Srbiji, svečanom akademijom koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, predstavnici nacionalnih metroloških instituta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Bugarske, kao i mnogobrojni prijatelji i saradnici Direkcije za mere i dragocene metale.

Svečana akademija otpočela je himnom Bože pravde u izvođenju hora „Obilić“ AKUD Branko Krsmanović. Na svečanosti su govorili direktor DMDM Čedomir Belić i kustos Muzeja nauke i tehnike Saša Šepec.

„Direkcija za mere i dragocene metale kao stub metrološkog sistema Srbije i međunarodno priznata nacionalna metrološka institucija ima misiju da razvija i osigura primenu odgovarajuće infrastrukture merenja koja obezbeđuje tačna, pouzdana i poštena merenja, čija je svrha doprinos prosperitetu, unapređenju kvaliteta života građana i povećanju konkurentnosti privrede“, rekao je na svečanosti direktor DMDM Čedomir Belić.

Na samom kraju ove svečanosti direktor Belić zahvalio je svima prisutnima i uručio zahvalnice za uspešnu saradnju i doprinos radu DMDM ministarki nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jeleni Begović, Institutu za nukearne nauke „Vinča“,  direktorki Instituta za standardizaciju Srbije Tatjani Bojanić, direktoru Akreditacionog tela Srbije mr Draganu Pušari, direktoru Službe za upravljanje kadrovima prof. dr Danilu Rončeviću, direktoru Muzeja nauke i tehnike Zoranu Leviću, generalnom direktoru AD Insa Jovici Zariću, v. d. direktora  JP „Pošta Srbije“ Zoranu Đorđeviću, direktoru RJ „Srbijamarka“ Pošte Srbije dr Adamu Sofronijeviću, nekadašnjim direktorima DMDM mr Draganu Miloševiću, dr Jeleni Pantelić Babić i mr Vidi Živković, kao i direktorima nacionalnih metroloških instituta iz regiona mr Milici Ristović Krstić, Gordani Bajić i Paunu Ilčevu.

Nakon održane svečanosti gosti su imali priliku da vide nacionalne etalone dobijene krajem XIX veka, arhivsku metrološku građu, kao i predmete iz tog perioda,  koji su bili izloženi u holu Narodne skupštine. Za sve goste upriličen je i koktel.

No Internet Connection