ponedeljak, 30 avgust 2010

Obuke u odsecima za kontrolu i nadzor DMDM

U cilju inoviranja teoretskih i praktičnih znanja i veština zaposlenih u odsecima za kontrolu i nadzor (OKN) Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM) održane su obuke iz različitih stručnih oblasti iz delokruga rada Direkcije:

  • pregleda neautomatskih elektromehaničkih vaga;
  • ispitivanja vodomera i
  • etaloniranja tegova i ispitivanja komparatora mase.

Pregled neautomatskih elektromehaničkih vaga

Obuka i trening iz oblasti pregleda neautomatskih elektromehaničkih vaga Mah merenja do 9000 kg održana je za sve kontrolore svih OKN koji rade na pregledu merila mase i to:

  • za OKN Beograd 26. marta 2010., laboratorija za merila mase;
  • za OKN Novi Sad, OKN Subotica, OKN Zrenjanin, 29. marta.2010., laboratorija u OKN Zrenjanin;
  • za OKN Kruševac, OKN Niš, 30. marta.2010., laboratorija u OKN Niš.

Obuka i trening iz oblasti pregleda neautomatskih elektromehaničkih vaga Mah merenja preko 9000 kg (drumske i šinske vage) održana je za sve kontrolore svih OKN koji rade na pregledu merila mase i to:

  • za OKN Kruševac, OKN Niš u Zaječaru;
  • za OKN Novi Sad, OKN Subotica, OKN Zrenjanin u Begeču;
  • za OKN Beograd u Pančevu.

Sve navedene obuke i treninge održao je Dejan Kovačević, načelnik Odeljenja za metrološki nadzor.

Ispitivanja vodomera

Sa ciljem inoviranja teoretskih i praktičnih znanja i veština za ispitivanje vodomera, 12. i 17. avgusta ove godine za radnike OKN DMDM sprovedena je obuka u Nišu i Subotici, odnosno Horgošu. Predmet obuke su bilo je ispitivanje vodomera za hladnu vodu i to:

  • vodomeri sa propelerom (nazivnog protoka do 10 m3/h i nazivnog prečnika do DN 40) i
  • vodomeri sa Woltman-ovom turbinom (nazivnog protoka preko 10 m3/h i nazivnog prečnika od DN 50 do DN 200).

Obuka je podrazumevala izlaganje teoretskih tema i praktično demonstritranje ispitivanja vodomera na instalacijama sa uređajima sa etalon posudama za ispitivanje vodomera volumetrijskom metodom.
Za radnike OKN iz Niša, OKN Kruševca i OKN Beograda teoretski deo obuke je realizovan 12. avgusta u OKM Niš, a praktični deo, demonstriranje ispitivanja vodomera na uređajima sa etalon posudama, u JKP Naisus, Niš.

Za radnike OKN iz Novog Sada, OKN Zrenjnina, OKN Subotice i OKN Beograda obuka je realizovana u OKN u Subotici, a praktični deo na uređaju u DP Potisko vodovod, Horgoš.

Teoretskim delom obuke je obuhvaćene su teme:

  • Vodomeri kao brzinska merila protoka/zapremine tečnosti (sa propelerom, sa Woltman-ovom turbinom);
  • Metrološki i tehnički zahtevi za vodomere prema Pravilniku o metrološkim uslovoma za vodomere („Sl. list SFRJ”, br. 51/86);
  • Uređaji za ispitivanje vodomera:
    - uređaj sa mernim posudama-etalonima jedinice zapremine tečnosti;
    - uređaj sa posudama na vagama (gravimetrijska metoda);
  • Metode ispitivanja vodomera: gravimetrijska i volumetrijska sa posebnim osvrtom na Metrološko uputstvo za pregled vodomera („Glasnik” Zavoda, br. 2/90);
  • Kategorizacija vodomera prema klasama tačnosti (klase A, B, C i D) u odnosu na međunarodne dokumente: OIML i ISO;
  • Vrednost prelaznog protoka kao kriterijum za razvrstavanje po klasama;
  • Tumačenje novih zahteva iz Međunarodne preporuke OIML R 49-1 i poređenja sa zahtevima iz Pravilnika o metrološkim uslovima;
  • Tumačenja zahteva iz Međunarodne preporuke R 49-2 i upoređivanje sa zahtevima iz Metrološkog uputstva za pregled vodomera.

 

Praktični deo obuke je obuhvatio:

  • Demonstriranje ispitivanja vodomera sa propelerom i vodomera sa turbinom na instalaciji sa etalon posudama, volumetrijskom metodom.

Učesnici su dobili i pisani materijal iz kojeg su mogli detaljnije da se upoznaju sa predmetom obuke. Medijatori obuke su bili Nikola Sovrić i dr Branislav Tanasić.

Etaloniranje tegova

U okviru osposobljavanja zaposlenih u odsecima za kontrolu i nadzor za poslove etaloniranja tegova klasa tačnosti M1 i F2, u mesecu avgustu 2010. godine održana je obuka u Nišu, Subotici i Beogradu.
Obuka je uključivala izlaganje teoretskih tema i praktično demonstriranje postupka etaloniranja tegova i ispitivanja kakakteristika komparatora mase.

Za zaposlene u OKN Niš i OKN Kruševac teoretski i praktični deo obuke je realizovan dana 19. avgusta 2010. godine u prostorijama i Laboratoriji za masu u OKN Niš. Zaposleni u OKN Subotica, OKN Novi Sad i OKN Zrenjanin teoretski i praktični deo obuke su pohađali 26. avgusta 2010. godine, u prostorijama i Laboratoriji za masu u OKN Subotica. Teoretski i praktični deo obuke za zaposlene u OKN Beograd je održan 30. avgusta 2010. godine, u prostorijama i Laboratoriji za masu u OKN Beograd.

Učesnici obuke dobili su u elektronskom obliku izlaganja predavača kao i ostali materijal potreban za oblast etaloniranja tegova.

Predavanja i obuke iz oblasti etaloniranja tegova održali su su Predrag Đurić i Boris Ramač.

Prisustvujući obukama, pomoćnici direktora Direkcije za mere i dragocene metale, Lucija Dujović i Boris Laštro, podržali su održavanje ovakvog oblika usavršavanja i izrazili zadovoljstvo ostvarenom realizacijom predavanja i treninga zaposlenih u Direkciji.

 

No Internet Connection