среда, 18 мај 2022

Обраћање в.д. директора Дирекције за мере и драгоцене метале поводом обележавања Светског дана метрологије

Светски дан метрологије

 20. мај 2022. године

Поштована/и,

20. мај, Светски дан метрологије, је дан када се обележава годишњица потписивања Метарске конвенције из 1875. године. Метарска конвенција обезбеђује основу за кохерентан систем мерења широм света на ком почивају научна открића и иновације, индустријска производња и међународна трговина, као и унапређење квалитета живота и заштита животне средине на глобалном нивоу. Ове године 20. мај - Светски дан метрологије, обележавамо под слоганом: „Метрологија у дигиталној ери“.

Националне метролошке институције широм света континуирано унапређују метрологију развијајући и потврђујући нове технике мерења са већим нивоима тачности. Учествују у пројектима који доприносе развоју и унапређењу дигиталних принципа у пракси, стандарда и техничких прописа. Дигитализација у метрологији убрзава пут од произвођача до тржишта и њен важан чинилац је дигитални сертификат о усаглашености. Машинска читљивост резултата мерења значајно унапређује процесе производње и праћења квалитета, где дигитализација постаје све заступљенија. Циљ је да се развију универзални формати размене у целом сектору метрологије.

Светски дан метрологије препознаје и слави допринос свих људи широм света који раде у међувладиним и националним организацијама на пословима метрологије на добробит свих.

С поштовањем,

                                                                                                                           В.Д. ДИРЕКТОРА

                                                                                                                      Чедомир Белић

 

No Internet Connection