ћирилица
latinica
 
 
 
   Arhiva > Vesti 2012  
VESTI - 2012
 
Train Mic kurs
28. decembar 2012. godine
U periodu od 12-13. decembra 2012. godine Akreditaciono telo Srbije (ATS) je i ove godine, u sklopu saradnje sa Direkcijom za mere i dragocene metale, organizovalo kurs za predstavnike laboratorija za ispitivanje. Kurs je realizovao nacionalni Train Mic (Training in Metrology in Chemistry) tim licenciran od strane Instituta za referentne materijale i merenja (Institute for Reference Materials and Measurements, IRMM), Gil, Belgija
Opširnije na adresi: http://www.ats.rs/sr/vest/odrzan-train-mic-kurs
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0037.php
 
 
Godišnji sastanak DMDM u Zrenjaninu - Najznačajnije aktivnosti realizovane u 2012. godini
26. decembar 2012. godine
U organizaciji Direkcije za mere i dragocene metale je 26. decembra 2012. godine u Zrenjaninu održan zajednički sastanak svih zaposlenih u Direkciji. Sastanak je održan u prostorijama Odseka za kontrolu i nadzor (OKN) Zrenjanin, koji u ovoj godini obeležava desetogodišnjicu rada u sadašnjoj zgradi.
Sastanak je otvorila mr Vida Živković, direktor Direkcije za mere i dragocene metale, pozdravila učesnike još jednog, sada već tradicionalnog godišnjeg skupa članova Direkcije i zahvalila zaposlenima u Odseka za kontrolu i nadzor Zrenjanin na srdačnom dočeku. Nakon toga je Mile Bačić, šef OKN Zrenjanin, prisutnima poželeo dobrodošlicu i dao osvrt na istorijat Odseka za kontrolu i nadzor Zrenjanin, izgradnju postojećeg objekta i rad u njemu u proteklom periodu.
Sastanak je nastavljen izlaganjem direktorke Živković o najznačajnijim aktivnostima DMDM realizovanim u 2012. godini
Opširnije na adresi:http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20121226.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0038.php
 
 
Novi sertifikati Direkciji za mere i dragocene metale za ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001
24. decembar 2012. godine
Direkciji za mere i dragocene metale je 6. novembra 2012. godine sertifikovan integrisani sistem upravljanja kvalitetom (ISO 9001), upravljanja zaštitom životne sredine (ISO 14001) i upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu (OHSAS 18001). U ime sertifikacionog tela American Quality Assessors International - AQA Europe, koje je izvršilo sertifikaciju, profesor Paul M. Andre je 18. decembra 2012. godine, u prostorijama DMDM, uručio sertifikat predstavnicima Direkcije, čestitajući na sertifikaciji. Sertifikat se odnosi na sledeći obim poslova: ispitivanje/etaloniranje mernih sredstava, overavanje i odobrenje tipa merila, razvoj novih i unapređenje postojećih etalona Republike Srbije uključujući i metode etaloniranja, kontrolisanje i žigosanje predmeta od dragocenih metala, donošenje rešenja o znaku proizvođača predmeta od dragocenih metala i metrološki nadzor.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20121224.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0036.php
 
 
Studenti Mašinskog fakulteta u poseti Direkciji za mere i dragocene metale
19. decembar 2012. godine
Direkciju za mere i dragocene metale su 19. decembra 2012. godine posetili studenti treće godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - grupe za Proizvodno mašinstvo. Cilj stručne posete, u okviru predmeta Proizvodne tehnologije i metrologija, bio je upoznavanje sa radom Direkcije.
U ime Direkcije, studente je pozdravila Tatjana Cincar-Vujović, šef Odseka za električne veličine. U uvodnom predavanju, Tatjana Cincar- Vujović je upoznala goste sa metrološkim sistemom u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na ulogu DMDM, kao nacionalnog metrološkog instituta Republike Srbije. Ukratko su prezentovane laboratorije u DMDM u kojima se čuvaju nacionalni etaloni SI jedinica i primenjuju najtačnije metode etaloniranja za prenošenje vrednosti SI jedinica do krajnjih korisnika i uspostavljanje veze sa međunarodnim etalonima.
 
 
Saradnja BIM i DMDM kroz peer visit
14. decembar 2012. godine
U Metrološkom institutu Bugarske (Bulgarian Institute of Metrology - BIM) od 4-5. decembra 2012. godine realizovano je kolegijalno ocenjivanje - peer visit od strane tehničkih eksperata iz Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM), u oblasti mase, temperature, električnih veličina i dužine.
Druga faza projekta EURAMET No. 1208 realizovana je na osnovu EURAMET Uputstva - Guide for on-site visits i standarda ISO/IEC 17025:2005, u pomenutim oblastima metrologije, za sve objavljene servise etaloniranja - SMSs u KSDB bazi BIPM, kao i za one SMSs koji su u postupku prijavljivanja ili revizije u RMO. U dvodnevnom veoma interaktivnom radu i kolegijalnoj atmosferi, razmenjujući ekspertska znanja, proizašle su ocene o sistemu upravljanja u BIM, koje su deo izveštaja sa peer visit. Rezultati kolegijalne ocene iz izveštaja i eventualna poboljšanja sistema upravljanja kvalitetom u Metrološkom institutu Bugarske, biće prezentovani na sastanku TS-Q, 2013. godine y Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20121214.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0035.php
 
 
Potpisan Sporazum o saradnji između Direkcije za mere i dragocene metale i Elektrotehničkog Instituta Nikola Tesla
22. novembar 2012. godine
Dana 20. novembra 2012. godine je potpisan Sporazum o saradnji između Direkcije za mere i dragocene metale i Elektrotehničkog Instituta Nikola Tesla. Osnovni cilj Sporazuma je uspostavljanje poslovne saradnje između DMDM i Instituta. Sporazum su potpisali mr Vida Živković, direktor DMDM i dr Dragan Kovačević, direktor Elektrotehničkog Instituta Nikola Tesla.
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0034.php
 
 
ATS potpisnik ILAC MRA sporazuma i IAF MLA sporazuma
8. novembar 2012. godine
Akreditaciono telo Srbije (ATS) je potpisalo ILAC MRA sporazum za oblasti etaloniranja, ispitivanja i kontrolisanja, odnosno IAF MLA sporazum za oblast sertifikacije proizvoda tokom godišnjeg skupa Međunarodnog foruma za akreditaciju (IAF) i Međunarodne organizacije za akreditaciju laboratorija (ILAC) održanog u periodu od 16. do 26. oktobra 2012. godine u Rio de Ženeiru, Brazil. Na svečanoj večeri, održanoj 25. oktobra 2012. godine Akreditaciono telo Srbije je potpisalo ILAC MRA sporazum za oblasti etaloniranja, ispitivanja i kontrolisanja, odnosno IAF MLA sporazum za oblast sertifikacije proizvoda.
Opširnije na adresi: http://www.ats.rs/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=739
 
 
Radionica iz oblasti primene direktiva o merilima (MID) i neautomatskim vagama (NAWID)
6. novembar 2012. godine
U okviru РТВ Projekta „Podrška infrastukturi kvaliteta u Srbiji“, radionica iz oblasti primene direktiva o merilima (MID) i neautomatskim vagama (NAWID), koje će biti transponovane u zakonodavstvo Republike Srbije do kraja 2012. godine u obliku Pravilnika o merilima i Pravilnika o vagama sa neautomatskim funkcionisanjem, održana je u periodu od 31. oktobra do 2. novembra 2012. godine. Radionicu je vodio gospodin Peter Ulbig, šef odseka za zadatke u kojima se prepliću tehnička i pitanja infrastrukture vezana za metrologiju, u nemačkom nacionalnom metrološkom institutu PTB.
Obuci su prisustvovali predstavnici proizvođača mernih instrumenata iz oblasti zakonske metrologije, kao i predstavnici tela ovlašćenih za poslove overavanja merila.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20121106.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0033.php
 
 
Direkcija za mere i dragocene metale na Osmoj CROLAB-ovoj konferenciji - Kompetentnost laboratorija 2012.
30. oktobar 2012. godine
Direkcija za mere i dragocene metale (DMDM) uzela je učešće na Osmoj CROLAB-ovoj konferenciji - Kompetentnost laboratorija 2012. - Šibenik, u periodu od 10-13. oktobra 2012. godine. Konferencija je bila posvećena položaju i ulozi laboratorija Hrvatske u regiji, sa ciljem poboljšanja saradnje i kontakata sa laboratorijama susednih država, članica i budućih članica EU.
DMDM je bila predstavljena radom o metrološkoj infrastrukturi u Republici Srbiji, autora Vide Živković, direktora DMDM, koji je prezentovala Jelena Bebić, samostalni savetnik u DMDM.
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0032.php
 
 
Rad stručnjaka DMDM objavljen u međunarodnom časopisu
22. oktobar 2012. godine
U međunarodnom časopisu „International Journal of Metrology and Quality Engineering”, Volume 3, number 1, objavljen je rad - V. Živković, S. Zelenika, G. Stefanović: Uncertainty evaluation for the gauge block calibration using the modified DMDM gauge block interferometer (Procena merne nesigurnosti za etaloniranje graničnih mera dužine pomoću modularnog DMDM interferometra za granične mere).
Predstavnici Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM) mr Vida Živković, direktor Direkcije i Slobodan Zelenika, rukovodilac Grupe za dimenzione veličine i akustiku DMDM, prezentovali su ovaj rad na IV Međunarodnoj konferenciji o metrologiji CAFMET 2012 (4th International Metrology Conference – CAFMET 2012), održanoj od 23. do 27. aprila u Marakešu, Maroko, u organizaciji Afričkog komiteta za metrologiju (The African Committee of Metrology CAFMET), u okviru sesije Dimensional and Optical Measurements.
 
 
Završetak letnjeg računanja vremena
22. oktobar 2012. godine
Na osnovu Zakona o računanju vremena („Službeni list SCG”, broj 20/2006) letnje računanje vremena u 2012. godini se završava u nedelju, 28. oktobra 2012. godine u 3 h, 00 min, 00 s, tako što se, pomeranjem za jedan čas unazad, vreme u 3 h, 00 min, 00 s računa kao 2 h, 00 min, 00 s.
Čas koji se 28. oktobra 2012. godine, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između 2 h 00 min 00 s i 3 h 00 min 00 s, označava se prvi put kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B.
 
 
Međunarodni biro za tegove i mere (BIPM) objavio mogućnosti merenja i etaloniranja (CMCs) Direkcije za mere i dragocene metale iz oblasti merenja zapremine tečnosti
16. oktobar 2012. godine
Dana 8. oktobra 2012. godine Međunarodni biro za tegove i mere (BIPM) priznao je mogućnosti merenja i etaloniranja (CMCs) za 13 servisa etaloniranja mernih sredstava jedinice zapremine tečnosti koje Direkcija za mere i dragocene metale sprovodi. Lista servisa je dostupna na sajtu BIPM (http://kcdb.bipm.org/AppendixC/country_list_search.asp?CountSelected=RS&iservice=M/FF.9.5.1).
Direkciji za mere i dragocene metale su priznate mogućnosti merenja i etaloniranja koje se realizuju gravimetrijskom metodom opsega merenja zapremine tečnosti od 10 µL do 500 L i volumetrijskom metodom opsega merenja zapremine tečnosti od 1 L do 5 000 L. Osnov za priznavanje mogućnosti merenja i etaloniranja su ostvareni rezultati u EURAMET projektima.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20121016.php
 
 
14. Međunarodna konferencija za zakonsku metrologiju i 47. sastanak Međunarodnog komiteta za zakonsku metrologiju
15. oktobar 2012. godine
U periodu od 1. do 5. oktobra 2012., u Bukureštu, Rumunija, održana je 14. Konferencija Međunarodne organizacije za zakonsku metrologiju (OIML) kao i 47. sastanak Međunarodnog komiteta za zakonsku metrologiju (CIML). Domaćin ovih sastanaka je bio Rumunski zavod za zakonsku metrologiju (BRML).
Delegaciju Republike Srbije na ovim sastancima činili su Vida Živković, direktor i Lucija Dujović, pomoćnik direktora Direkcije za mere i dragocene metale. Na sastancima se raspravljalo o strateškim pitanjima značajnim za rad ove organizacije i budući razvoj zakonske metrologije u svetu. Na Konferenciji je usvojeno 16 rezolucija za čije usvajanje je glasala i delegacija Republike Srbije.
Detaljnije o ovim događajima na sajtu Međunarodne organizacije za zakonsku metrologiju (OIML) http://bucharest.oiml.org/.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20121015.php
 
 
14. oktobar - Svetski dan standarda
12. oktobar 2012. godine
Svetski dan standarda obeležava se širom sveta svake godine 14. oktobra. Ove godine, pod motom „Manje otpada, bolji rezultati - Standardi povećavaju efikasnost”, vodeće međunarodne organizacije za standardizaciju - IEC, ISO i ITU povodom ovog međunarodnog dana žele da skrenu pažnju javnosti na dobrobit donošenja i primene standarda.
Opširnije na sajtu Instituta za standardizaciju Srbije http://www.iss.rs/news/news_52.html
 
 
Direkcija za mere i dragocene metale domaćin Petog sastanka Focus Group za pomoć u razvoju nacionalne metrološke infrastrukture (5th Meeting of the EURAMET-WELMEC Focus Group on Facilitating National Metrology Infrastructure Development)
28. septembar 2012. godine
Direkcija za mere i dragocene metale, bila je dana 25. i 26. septembra 2012. godine, domaćin Petog sastanka EURAMET-WELMEC Focus Group on Facilitating National Metrology Infrastructure Development. Direkcija je ovaj sastanak pripremila i organizovala u saradnji sa EURAMET (Evropska regionalna metrološka organizacija) i PTB-International Technical Cooperation.
U radu Focus Group učestvovalo je 35 eminentnih stručnjaka, predstavnika Nacionalnih Metroloških Institucija (NMI) iz 16 država Evrope, kao i predstavnici EURAMET, WELMEC (Evropska saradnja u oblasti zakonske metrologije), predstavnici PTB, predstavnici nemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, predstavnici Nacionalnih akreditacionih tela (NAT), i Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20121001.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0031.php
 
 
Direkcija za mere i dragocene metale organ uprave u sastavu Ministarstva finansija i privrede
31. juli 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 72/12 od 26. jula 2012. godine objavljen je Zakon o ministarstvima, koji je stupio na snagu danom objavljivanja.
Članom 4. stav 6. ovog Zakona propisano je da je Direkcija za mere i dragocene metale organ uprave u sastavu Ministarstva finansija i privrede i da obavlja stručne poslove i poslove državne uprave koji se odnose na: kontrolu mera i dragocenih metala; zakonske merne jedinice; etalone; merila; kao i druge poslove koji su određeni zakonom kojim se uređuje metrologija i drugim zakonima.
 
 
Potpisan Sporazum o razumevanju između Direkcije za mere i dragocene metale i Biroa za metrologiju Republike Makedonije
25. juli 2012. godine
Dana 24. jula 2012. godine Direkcija za mere i dragocene metale (DMDM) i Biro za metrologiju Republike Makedonije (BOM) potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji. Memorandum o razumevanju i saradnji potpisali su Vida Živković, direktor DMDM i Dimitar Parnadžiev, direktor BOM.
Memorandum o razumevanju i saradnji treba da obezbedi, pored ostalog, unapređenje saradnje DMDM i BOM kroz razmenu informacija i iskustava u oblasti metrologije, organizovanje međusobnih poseta stučnjaka, učešće na seminarima, radionicama i drugo.
Informacije o potpisivanju ovog Sporazuma i na sajtu Biroa za metrologiju Republike Makedonije
http://www.bom.gov.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=187&Itemid=27
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0030.php
 
 
Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za obavljanje poslova overavanja merila
2. juli 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 56/12 od 5. juna 2012. godine objavljen je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za obavljanje poslova overavanja merila, koji stupa na snagu 13. juna 2012. godine, a počinje da se primenjuje istekom tri meseca od dana stupanja na snagu.
Ovim Pravilnikom izmenjeni su pojedini uslovi za obavljanje poslova overavanja merila.
Prečišćen tekst Pravilnika na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/PDF/Podzakoni/pravilnik_o_nacinu_vanrednog_pregleda_merila.pdf
 
 
Prethodno upakovani proizvodi – obuka
27. jun 2012. godine
Obuka iz oblasti prethodno upakovanih proizvoda održana je u periodu od 11-13. juna 2012. godine, u Direkciji za mere i dragocene metale, u okviru projekta sa nemačkim Institutom za metrologiju (PTB). Obuku je vodio g-din Klaus Helmoldt, inspektor u oblasti zakonske metrologije u Nemačkoj.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120627.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0029.php
 
 
Učešće DMDM u EURAMET projektu 1187
26. jun 2012. godine
Direkcija za mere i dragocene metale (DMDM) učestvuje u EURAMET projektu 1187 „Poređenje etaloniranja strujnih mernih transformatora do 10 kA“. Cilj poređenja je demonstriranje mernih mogućnosti nacionalnih metroloških instituta (NMI) u Evropi.
Pilot laboratorija je CMI, Češka, koja je obezbedila putujući etalon strujni transformator.
Očekuje se da će merenja u svim NMI biti završena do septembra 2013. godine.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120626.php
 
 
Etaloniranje mernih transformatora – obuka
22. jun 2012. godine
Obuka pod nazivom „Etaloniranje naponskih i strujnih mernih transformatora u mernim stolovima“ održana je 19.06.2012. i 20.06.2012. u PD „Elektrodistribucija Beograd“ d.o.o. Beograd, Služba za kontrolisanje ispravnosti i overavanje merila, Kej Oslobođenja 15, Zemun.
Obuku su u laboratoriji korisnika mernih transformatora održali mr Nada Vučijak i Dušan Horvat iz Direkcije za mere i dragocene metale.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120622.php
 
 
IPA 2011 - PrePT Obuka za laboratorije za etaloniranje/ispitivanje
20. jun 2012. godine
U okviru Projekta IPA 2011 u delu PT aktivnosti, u Ljubljani, Slovenija, realizovana je uvodna obuka za akreditovane laboratorije za etaloniranje i laboratorije za ispitivanje, nacionalne metrološke institute i nacionalna akreditaciona tela u periodu od 11-15. juna 2012. godine. Pokrenuto je ukupno 11 PT aktivnosti u kojima učestvuje ukupno 69 laboratorija od 187 zainteresovanih iz raznih oblasti etaloniranja i isptivanja.
Učesnici obuke su laboratorije i nacionalna akreditaciona tela iz regiona jugoistočne Evrope i Turske. Nosilac projekta PT aktivnosti i organizator obuke je Laboratorija za metrologiju i kvalitet (MIRS/FE-LMK) Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, institucija koja je ujedno nosilac primarnog nacionalnog etalona jedninice temperature i relativne vlažnosti u Sloveniji.
IPA 2011 - PrePT Obuci za laboratorije za etaloniranje/ispitivanje prisustvovali su i predstavnici Direkcije za mere i dragocene metale.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120620.php
 
 
Međunarodna konvencija o kvalitetu JUSK 2012
5 - 7. jun 2012. godine
9. Međunarodna konvencija o kvalitetu JUSK ICQ 2012, održana je u prostorijama Mašinskog fakulteta u Beogradu od 5 - 7 juna 2012. godine. Predstavnici Direkcije za mere i dragocene metale su uzeli učešća u radu ove konvencije 5. i 6. juna 2012. godine.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120605.php
 
 
Pravilnik o znaku proizvođača, uvoznika, odnosno zastupnika i oznaci finoće
7. jun 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 54/12 od 29. maja 2012. godine objavljen je Pravilnik o znaku proizvođača, uvoznika, odnosno zastupnika i oznaci finoće, koji je stupio na snagu 6. juna 2012. godine.
Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržina, oblik i dimenzije znaka proizvođača, uvoznika, odnosno zastupnika, kao i oznake finoće na predmetima od dragocenih metala.
 
 
Pravilnik o načinu utvrđivanja usaglašenosti predmeta od dragocenih metala na osnovu propisane dokumentacije
7. jun 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 54/12 od 29. maja 2012. godine objavljen je Pravilnik o načinu utvrđivanja usaglašenosti predmeta od dragocenih metala na osnovu propisane dokumentacije, koji je stupio na snagu 6. juna 2012. godine.
Ovim pravilnikom propisuje se način utvrđivanja usaglašenosti predmeta od dragocenih metala sa propisanim zahtevima na osnovu dokumentacije, kao i sadržina te dokumentacije.
 
 
Pravilnik o načinu vanrednog pregleda merila
7. jun 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 54/12 od 29. maja 2012. godine objavljen je Pravilnik o načinu vanrednog pregleda merila, koji je stupio na snagu 6. juna 2012. godine.
Ovim pravilnikom bliže se propisuje način vanrednog pregleda merila, kao i sadržaj i rok čuvanja izveštaja o pregledu merila.
 
 
Komisija za standarde iz oblasti veličina, jedinica i merila
6. jun 2012. godine
U Institutu za standardizaciju Srbije održana je konstitutivna sednica Komisije za standarde i srodna dokumenta iz oblasti veličina, jedinica i merila KS A012 (http://www.iss.rs/tc/?national_committee_id=1). Tri predstavnika Direkcije za mere i dragocene metale su članovi Komisije: mr Nada Vučijak, Slobodan Zelenika i dr Zoran Marković.
Programom rada Komisije obuhvaćeni su standardi koje donosi Tehnički komitet Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO/TC 12 – Veličine i jedinice, kao i standardi Evropskog komiteta za standardizaciju CEN/SS F05 – Merila.
Planom rada Komisije za 2012. godinu predviđeno je kompletno prevođenje standarda ISO 80000 – Veličine i jedinice, koji ima 14 delova.
 
 
Direkcija za mere i dragocene metale u okviru Svetskog dana metrologije ugostila studente FON-a
21. maj 2012. godine
U okviru obeležavanja Svetskog dana metrologije, Direkcija za mere i dragocene metale je sa velikim zadovoljstvom ugostila profesore i studente treće godine Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda, koji su i ove godine iskazali svoje posebno interesovanje za metrologiju.
Studentima je održana prezentacija o Direkciji i značaju i ulozi metrologije u našem svakodnevnom životu. Stručna poseta je nastavljena obilaskom laboratorija Direkcije, gde su studenti imali priliku da postavljaju pitanja iz sfera njihovog interesovanja.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120521.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0025.php
 
 
IV Međunarodna konferencija o metrologiji – CAFMET 2012
7. maj 2012. godine
IV Međunarodna konferencija o metrologiji CAFMET 2012 (4th International Metrology Conference – CAFMET 2012) održana je od 23. do 27. aprila u Marakešu, Maroko, u organizaciji Afričkog komiteta za metrologiju (The African Committee of Metrology CAFMET).
Program Konferencije obuhvatio je izlaganja radova autora iz različitih zemalja i različitih oblasti metrologije razvrstanih po sesijama, kao i poster sesije i predstavljanje proizvođača merne opreme na posebnim štandovima za izlaganje merne opreme.
Predstavnici Direkcije za mere i dragocene metale (DMDM) na Konferenciji bili su mr Vida Živković, direktor Direkcije i Slobodan Zelenika, rukovodilac Grupe za dimenzione veličine i akustiku DMDM. Predstavnici Direkcije prezentovali su na Konferenciji dva rada.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120507.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0024.php
 
 
Nadzorno ocenjivanje Direkcije za mere i dragocene metale
4. maj 2012. godine
Prema Planu nadzornih ocenjivanja akreditovanih organizacija, Akreditaciono telo Srbije (ATS) i Hellenic accreditation system (ESYD), su 25. aprila 2012. godine realizovali prvo redovno nadzorno ocenjivanje Direkcije za mere i dragocene metale.
Na osnovu Sistema menadžmenta kvalitetom prema standardu ISO/IEC 17025, Direkcija za mere i dragocene metale, Sektor za razvoj metrologije, Grupa za dimenzione veličine i akustiku potvrdila je svoju kompetentnost za etaloniranje graničnih planparalelnih mera interferometrijskom metodom, a Odsek za električne veličine za ispitivanje brojila električne energije.
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0023.php
 
 
Akreditaciono telo Srbije (ATS) potpisnik bilateralnog sporazuma (BLA) Evropske organizacije za akreditaciju (EA) o priznavanju akreditacije
28. april 2012. godine
Na sednici Saveta za multilateralne sporazume Evropske organizacije za akreditaciju (EA), održanoj 18. i 19. aprila 2012. godine u Kopenhagenu, doneta je odluka o potpisivanju bilateralnog sporazuma (BLA) o priznavanju akreditacije između ATS-a i EA na osnovu analize izveštaja sa „kolegijalnog ocenjivanja“ ATS-a i to za sledeće oblasti akreditacije: laboratorija za ispitivanje, medicinskih laboratorija, laboratorija za etaloniranje, kontrolnih tela i sertifikacionih tela za sertifikaciju proizvoda.
To znači da je sistem akreditacije koji je ustanovljen u Republici Srbiji ekvivalentan sa sistemima akreditacije u drugim zemljama potpisnicama bilateralnih/multilaternih (BLA/MLA) sporazuma EA o priznavanju akreditacije, a izveštaji i sertifikati, koje izdaju akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti u Srbiji, priznati u tim zemljama. Opširnije na adresi http://www.ats.rs/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=653
Povodom ovog značajnog događaja, direktor Akreditacionog tela Srbije, dr Dejan Krnjaić, dao je intervju mreži EurActiv. Detaljnije na adresi: http://www.ats.rs/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=655
 
 
Učenici International School of Belgrade (ISB) u poseti Direkciji za mere i dragocene metale
18. april 2012. godine
Direkcija za mere i dragocene metale imala je zadovoljstvo da 18. aprila 2012. godine ugosti učenike International School of Belgrade (ISB).
Dobrodošlicu u "kuću merenja", u kojoj se vrše najpreciznija i najtačnija merenja, gostima je poželela direktorka Direkcije mr Vida Živković.
Učenicima se zatim obratio pomoćnik direktora Boris Laštro, koji je održao prezentaciju na temu korišćenja optičkih sredstava za merenje dužine i vremena.
Stručna poseta je nastavljena obilaskom laboratorija Direkcije, u kojima se čuvaju nacionalni etaloni SI jedinica i primenjuju najtačnije metode etaloniranja za prenošenje vrednosti SI jedinica do krajnjih korisnika i uspostavljanje veze sa međunarodnim etalonima.
Zanimljivom delu posete doprineli su metrolozi Direkcije za mere i dragocene metale, prikazom etalonske i merne opreme i rada u laboratorijama za ispitivanje i etaloniranje. Oni su sa posebnim zadovoljstvom odgovarali na pitanja posetilaca iz sfera njihovog interesovanja.
Želja nam je da dragi gosti iz ISB ovom posetom našoj instituciji steknu saznanje o važnosti tačnog merenja u svakodnevnom životu.
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0022.php
 
 
Pravilnik o načinu ispitivanja tipa merila za pojedine vrste merila
27. mart 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 22/12 od 23. marta 2012. godine objavljen je Pravilnik o načinu ispitivanja tipa merila za pojedine vrste merila, koji stupa na snagu 31. marta 2012. godine.
Ovim pravilnikom propisuje se način na koji se vrši ispitivanje tipa merila za merila za koja je obavezno izdavanje uverenja o odobrenju tipa merila.
 
 
NIS otvorio prvi terminal za bunkerisanje brodova
15. mart 2012. godine
Otvaranju bunker stanice za brodove u Novom Sadu, odnosno terminala na kojem će se plovila na rekama snabdevati gorivom, dana 14. februara 2012. godine, prisustvovalo je i rukovodstvo Direkcije za mere i dragocene metale.
Otvaranjem ove stanice NIS je pokrenuo novu delatnost – sigurno snabdevanje brodova i brodskih kompanija kvalitetnim gorivom na važnim plovnim pravcima u Republici Srbiji.
Na novootvorenoj Bunker stanici funkcionišu dve nezavisne linije – prva je namenjena unutrašnjem tržištu, a druga, kao carinsko skladište, brodovima koji se kreću van teritorije Republike Srbije.
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0021.php
 
 
Pravilnik o obrascu i sadržini službene legitimacije lica ovlašćenog za vršenje metrološkog nadzora
9. mart 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 16/12 od 7. marta 2012. godine objavljen je Pravilnik o obrascu i sadržini službene legitimacije lica ovlašćenog za vršenje metrološkog nadzora, koji stupa na snagu 15. marta 2012. godine, a počinje da se primenjuje od 14. aprila 2012. godine.
Ovim pravilnikom bliže se propisuje obrazac i sadržina službene legitimacije lica ovlašćenog za vršenje metrološkog nadzora, kao i način vođenja evidencije o izdatim službenim legitimacijama.
 
 
Pravilnik o načinu priznavanja inostranih žigova na predmetima od dragocenih metala
9. februar 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 9/12 od 5. februara 2012. godine objavljen je Pravilnik o načinu priznavanja inostranih žigova na predmetima od dragocenih metala, koji stupa na snagu 13. februara 2012. godine.
Ovim pravilnikom bliže se propisuje način priznavanja inostranih žigova na predmetima od dragocenih metala.
 
 
Izveštaj o učešću delegacije Republike Srbije na 24. Generalnoj konferenciji za tegove i mere
1. februar 2012. godine
Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 26. januara 2012. godine donela Zaključak 05 Broj: 037-9932/2011 o prihvatanju Izveštaja o učešću delegacije Republike Srbije na 24. Generalnoj konferenciji za tegove i mere, koja je održana u Parizu od 17. do 21. oktobra 2011. godine.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/PDF/Izvestaj24CGPM.pdf
 
 
Konferencija - Razvoj infrastrukture kvaliteta u metrologiji, standardizaciji, akreditaciji i sertifikaciji
27. januar 2012. godine
Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 25. januara 2012. godine, Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC) organizovao je Konferenciju pod nazivom „Razvoj infrastrukture kvaliteta u metrologiji, standardizaciji, akreditaciji i sertifikaciji“. Konferencija je bila posvećena godišnjici osnivanja ovog Centra, a povodom ovog događaja izlaganja su imali: mr Joanna Gajdek, direktorka Austrijskog instituta za standardizaciju; mr Vida Živković, direktorka Direkcije za mere i dragocene metale; mr Ivan Krstić, direktor Instituta za standardizaciju Srbije; Dušanka Santovac, viši savetnik iz Akreditacionog tela Srbije; prof.dr Valentina Marinković, zamenica predsednika JUSKa; Marija Vujaković, direktorka BSC Centra; prof. dr Dragutin Stanivuković, direktor CETA CONSULTING; doc. Zoran Klaba, direktor IBA-ADA i dr Stevan Odri.
Direktorka Direkcije za mere i dragocene metale, Vida Živković, izložila je rad pod nazivom „Razvoj metrologije u Srbiji - Značaj metrologije za infrastrukturu kvaliteta i uloga Direkcije za mere i dragocene metale“.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120127.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0020.php
 
 
Seminar „ATS u Evropi i svetu – priznavanje sistema akreditacije”
26. januar 2012. godine
Na seminaru za akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti Akreditacionog tela Srbije „ATS u Evropi i svetu – priznavanje sistema akreditacije”, održanom 25. januara 2012. godine u Beogradu, učestvovala je i Direkcija za mere i dragocene metale, kao deo infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji.
Prezentaciju na temu „Iskustva Direkcije u radu ovlašćenih tela za obavljanje poslova overavanja merila” izložila je Lucija Dujović, pomoćnik direktora Sektora za kontrolu i nadzor u DMDM.
Opširnije na adresi: http://www.dmdm.gov.rs/lt/Vest20120126.php
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0018.php
 
 
Studenti u poseti Direkciji za mere i dragocene metale
19. januar 2012. godine
Direkcija za mere i dragocene metale je 18. januara 2011. godine bila domaćin studentima Politehničke akademije u Beogradu. Tom prilikom studenti su upoznati sa najznačajnijim informacijama vezanim za metrološki sistem u Republici Srbiji sa posebnim osvrtom na ulogu DMDM, kao nacionalnog metrološkog instituta Republike Srbije. Ukratko su prezentovane laboratorije u DMDM.
Stručna poseta uključila je obilazak laboratorija Direkcije, u kojima se čuvaju nacionalni etaloni SI jedinica i primenjuju najtačnije metode etaloniranja za prenošenje vrednosti SI jedinica do krajnjih korisnika i uspostavljanje veze sa međunarodnim etalonima. Studenti su se takođe upoznali sa metodama merenja, etalonskom i mernom opremom u laboratorijama za ispitivanje i etaloniranje, uključujući i pitanja studenata iz sfera njihovog interesovanja.
 
 
Javna rasprava o nacrtima novih metroloških pravilnika
18. januar 2012. godine
U postupku pripreme pravilnika kojima će biti uređeni metrološki i drugi zahtevi za merila i prethodno upakovane proizvode Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Direkcija za mere i dragocene metale sprovode javnu raspravu.
Na javnoj raspravi koja se sprovodi u periodu od 18. januara do 20. februara 2012. godine su:
Primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, na e-mail: zeljko.lalic@merr.gov.rs i vanja@dmdm.rs.
 
 
Pravilnik o overavanju merila
16. januar 2012. godine
U „Službenom glasniku RS”, broj 1/12 od 11. januara 2012. godine objavljen je Pravilnik o overavanju merila, koji stupa na snagu 19. januara 2012. godine.
Ovim pravilnikom bliže se propisuje periodično overavanje merila za pojedine vrste merila, način i uslovi overavanja merila, kao i način i rokovi čuvanja potrebne dokumentacije.
 
 
Odsek za kontrolu i nadzor Novi Sad na staroj adresi u novom izdanju
10. januar 2012. godine
Krajem 2011. godine realizovana je jedna od bitnih aktivnosti DMDM - završen je novi objekat područne jedinice DMDM - Odseka za kontrolu i nadzor Novi Sad , na staroj adresi, u Ulici dr Milana Petrovića 19. U novoizgrađenom objektu, 29. decembra 2011. godine, nakon svečanog otvaranja objekta, održan je prošireni kolegijum. U prijatnom ambijentu i svečanoj atmosferi, pored kolegijuma održano je preispitivanje rukovodstva sistema menadžmenta kvaliteta i radionica na temu Misije, vizije i strateških ciljeva DMDM u periodu 2012-2014.
Galerija slika http://www.dmdm.gov.rs/lt/GS0017.php