ћирилица
latinica
 
 
 
  Vesti > Vest 21.05.2012  
VEST - 21.05.2012.
Direkcija za mere i dragocene metale obeležila svetski dan metrologije i bila domaćin studentima FON-a
21. maj 2012. godine
1875. godine osnovan je Međunarodni biro za tegove i mere. U prisustvu predstavnika 17 država osnivača Međunarodnog biroa za tegove i mere, 20. maja 1875. godine usvojena je „Metarska konvencija” kojom su metar i kilogram opšteprihvaćeni za međunarodne mere. Kneževina Srbija je 1879. godine pristupila „Metarskoj konvenciji”, a 16. avgusta 1891. godine, preuzela je od Međunarodnog biroa za tegove i mere prototip metra No30 i prototip kilograma No11.
20. maj, Svetski dan metrologije, kojim se obeležava usvajanje „Metarske konvencije” kao početak međunarodne saradnje u oblasti metrologije, svake godine se proslavlja u više od 80 zemalja.
Ove godine, svoje posebno interesovanje za metrologiju iskazali su studenti Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda. Sa velikim zadovoljstvom, u okviru obeležavanja Dana metrologije, Direkcija je ugostila profesore i studente treće godine FON-a.
Studentima je održana prezentacija o Direkciji i značaju i ulozi metrologije u našem svakodnevnom životu. Stručna poseta je nastavljena obilaskom laboratorija Direkcije, gde su studenti imali priliku da postavljaju pitanja iz sfera njihovog interesovanja.