ћир lat eng
 
 
 
   Вести  
ВЕСТИ
 
Објављен Правилник о изменама правилника о брзини возила у саобраћају
28. децембар 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије” број 117 од 27. децембра 2017. године објављен је Правилник о изменама правилника о брзини возила у саобраћају који ступа на снагу 28. децембра 2017. године.
 
 
Годишњи скуп запослених у Дирекцији за мере и драгоцене метале
26. децембар 2017. године
На Златибору, у просторијама конгресног центра Романија, студентског одмаралишта „Ратко Митровић“, 22. децембра 2017. године, одржан је Годишњи скуп Дирекције за мере и драгоцене метале (у даљем тексту ДМДМ) на коме су се окупили запослени из унутрашњих јединица из Београда, Новог Сада, Зрењанина, Суботице, Ниша и Крушевца.
На већ традиционалном окупљању, Чедомир Белић, в.д. директора ДМДМ, поздравио је запослене и изразио захвалност на сарадњи у претходном периоду, а затим презентовао значајне догађаје и резултате рада ДМДМ у 2017. години, међу којима је између осталог, истакао посету новинара европске уније из делегације Јоханес Хана, посету министра Горана Кнежевића, објављене нове могућности мерења и еталонирања у бази KCDB BIPM, као и добијање Националне награде за унапређење квалитета, као потврде сталног унапређења рада и квалитета услуга ДМДМ.
Током другог дела састанка запослени су имали прилику да се детаљније упознају са будућом ревизијом SI јединица. Др Јелена Пантелић Бабић, руководилац Одсека за електричне величине, Предраг Ђурић, в.д. помоћника директора Сектора за контролу и надзор, Славица Симић, в.д. помоћника директора Сектора за развој метрологије и Катарина Бањанац, ангажовано лице на EMPIR пројекту представили су начин будуће дефиниције основних SI јединица, А -ампер, kg-килограм, К-келвин и mol-мол, респективно, њихове очекиване практичне реализације и значај редефиниције за будући развој науке и технологије.
Трећи део састанка био је посвећен преиспитивању од стране руководства интегрисаног система менаџмента и система квалитета према стандарду SRPS ISO 17025 који је водила Тамара Ђекић, руководилац квалитета ДМДМ, и том приликом сумирана су унапређења и побољшања система у 2017. години.
 
(11)
 
 
Студенти Машинског Универзитета у Београду у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
21. децембар 2017. године
Студенти треће године Машинског факултета Универзитета у Београду посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ) 20. децембра 2017. године.
Kроз промо филм о ДМДМ, имали су прилику да се ближе упознају са улогом ДМДМ у метролошком систему Републике Србије. Стручна посета је настављена обиласком лабораторија за дужину, масу, акустику, температуру, време, једносмерни електрични напон и велике запремине. Том приликом упознати су са реализованим, најтачнијим методама еталонирања за преношење вредности SI јединица до крајњих корисника, као и са истраживањима ради унапређења SI јединица, која обавља ДМДМ, кроз остварења нових и унапређење постојећих националних еталона и обезбеђењем метролошке следивости до међународног нивоа.
 
(8)
 
 
Међународни биро за тегове и мере (BIPM) објавио могућности мерења и еталонирања (CMCs) Дирекције за мере и драгоцене метале из области мерења протока гаса
20. децембар 2017. године
Дана 18. децембра 2017. године Међународни биро за тегове и мере (BIPM) објавио је нове могућности мерења и еталонирања (CMCs) Дирекције за мере и драгоцене метале из области протока гаса за еталонирања ротационих и гасомера са турбином у опсегу од 0,6 m³/h до 10000 m³/h.
Из области запремине течности за еталонирање пикнометара и лабораторијских мерила од стакла побољшане су постојеће могућности мерења и еталонирања и проширен је опсег еталонирања за мерне посуде.
Листа сервиса је доступна на сајту BIPM.
Основ за признавање нових, проширење и побољшање постојећих могућности мерења и еталонирања су остварени резултати у EURAMET пројектима.
 1. EURAMET Project No. 1006, Inter-laboratory calibration comparison of the turbine gas meter G6500. Pilot laboratory: ČMI, Češka Republika.
 2. EURAMET.M.FF‐K6 (EURAMET project No. 1180), Comparison of the Primary (National) Standards of low‐pressure Gas Flow. Pilot ČMI, Czech Republic and SMU, Slovakia, Co‐pilot PTB, Germany.
 3. EURAMET.FF.M.S8 (EURAMET Project no. 1297) Comparison of a 50 mL pycnometer and a 500 mL flask. Pilot laboratory: DMDM, Serbia
Адреса лабораторије: ЈП Србијагас, РЈ "Мерење и регулација", Лабораторија за контролисање, 21000 Нови Сад, Пут шајкашког одреда 3.
 
(3)
 
 
Објављен Правилник о начину ванредног прегледа мерила
19. децембар 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије” број 112 од 15. децембра 2017. године објављен је Правилник о начину ванредног прегледа мерила који ступа на снагу 23. децембра 2017. године. Ступањем на снагу овог правилника престаје да важи Правилник о начину ванредног прегледа мерила (“Службени гласник РС”, број 54/12).
 
 
Објављен Правилник о аеросолним распршивачима
5. децембар 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 106/17 од 24. новембра 2017. године објављен је Правилник о аеросолним распршивачима.
Овим правилником прописују се захтеви за пројектовање, израду, испитивање и обележавање аеросолних распршивача, који морају да буду испуњени за њихово стављање на тржиште.
Правилник се примењује од 1. јануара 2018. године.
 
 
Студенти завршне године студија Maшинског факултета Универзитета у Београду у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
1. децембар 2017. године
Студенти завршне године студија Машинског факултета Универзитета у Београду, посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ).
У оквиру вежби из предмета Техничко законодавство – прописи и стандарди, студенти су се упознали са улогом ДМДМ у метролошком систему Републике Србије, и стручним пословима из области метрологије које ДМДМ обавља.
У име ДМДМ, студенте је поздравила Ана Гајић из Групе за информационе технологије. Студенти су имали прилике да виде промо филм ДМДМ, а затим су обишли лабораторије за температуру, једносмерни електрични напон, време, фотометрију, запремину, дужину и акустику, где су им представљене реализоване методе еталонирања као и будућа ревизија SI јединица.
 
(6)
 
 
Чедомиру Белићу уручена ,,Национална награда за унапређење квалитета''
27. новембар 2017. године
У организацији Јединственог удружења Србије за квалитет- ЈУСК, Машинског факултета, Привредне коморе Београда и Европске организације за квалитет из Брисела, у свечаној сали привредне коморе Београда, 23. и 24. новембра одржана је 14-та Европска недеља квалитета 2017, под мотом ,,Квалитетом до резултата''.
Конференцијом су председавали проф. др. Видосав Мајсторовић, председник ЈУСК-а, Чедомир Белић, в.д. директора Дирекције за мере и драгоцене метале, Миливоје Милетић, в.д. директора Привредне коморе Београда и Милован Луковић, компанија Слобода, Чачак.
Након отварања скупа и поздрављања присутних, проф.др. Видосав Мајсторовић одржао је уводну реч, и том приликом представио значај Европске недеље квалитета, као и актуелне теме са којима се квалитет, као глобални појам, суочава.
Уследила су свечана обраћања и осталих председавајућих, међу којима је и Чедомир Белић поздравио присутне и захвалио се организаторима на успешно организованој још једној Европској недељи квалитета. Такође, истакао је значај Дирекције за мере и драгоцене метале, која као водећа метролошка институција и један од стубова инфраструктуре квалитета, има задатак да обезбеди одговарајућу инфраструктуру мерења Републике Србије, и да на личном примеру покаже да је метрологија од изузетног значаја за научни и техничко-технолошки прогрес сваке националне економије.
Други део конференције био је посвећен додели престижног признања: ,,Националне награде за унапређење квалитета'', која се сваке године додељује за изузетна достигнућа у области квалитета. Овогодишњи лауреати су:
 1. Јасмина Текић, примаријус доктор денталне медицине – Стоматолошки факултет,
 2. Велимир Радојевић, Привредна комора Србије – Привредна комора Београда,
 3. Чедомир Белић, в.д. директора Дирекције за мере и драгоцене метале и
 4. проф. др. Даворин Крамар, Машински факултет у Љубљани.
Чедомиру Белићу, уручена је ова престижна награда за посебан лични допринос развоју и ширењу мисије квалитета у Србији и унапређењу националног покрета за квалитет. Као директор Дирекције за мере и драгоцене метале пружио је огроман допринос развоју законске метрологије у Србији. Остварио је интензивну међународну сарадњу са сличним организацијама у свету. Такође је један од угледних чланова ЈУСК-а, где води националну конференцију – Развој метрологије у Србији. Поседује изузетне особине лидера, што је и доказао у пракси водећи ДМДМ, врло успешно. Посебно га одликује тимски рад и сарадња са млађим колегама, као и изузетно колегијалан однос и висока стручност.
По уручивању награда, Чедомир Белић искористио је прилику и нагласио, да иако је ова престижна награда уручена њему као појединцу, ипак је посвећује свим запосленима Дирекције за мере и драгоцене метале, који свакодневним радом, али и кроз редовно учешће на традиционалним годишњим ЈУСК Међународним конвенцијама о квалитету, дају заједнички допринос даљем развоју метрологије у Србији. Честитавши још једном свим добитницима, изразио је наду да и у будућности, заједничким радом, разменом знања и искустава, као и заједничким резултатима, наставе сви заједно да проналазе начине за даљи развој и унапређење инфраструктуре квалитета Републике Србије.
У оквиру ове манифестације организоване су и:
 • 21-ва Годишња Конференција ЈУСК ,,Национална стратегија за унапређење квалитета''
 • 14-та Специјална конференција ,,Интегрисани менаџмент системи''
 • 14-та Специјална конференција ,,Интегрисани менаџмент системи''
 • 14-та Годишња Конференција Националне Академије за квалитет ,,Савремена истраживања у области квалитета – Стање и трендови''
 • 10-та конференција ЈУСК NTK за ICT ,,Квалитет и ICT''
 • UASQ International Convention on Quality/working preparation – Belgrade, 2018
 • Изложбе и презентације
Као и сваке године, ова конференција имала је као главни циљ размену знања, искустава, истраживачких резултата и информација о различитим аспектима стања, развоја и примене система квалитета, интегрисаног система и пословне стандардизације.
 
Чедомиру Белићу уручена ,,Национална награда за унапређење квалитета''
(5)
 
 
Студенти Физичког факултета Универзитета у Београду у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
24. новембар 2017. године
Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) била је домаћин студентима четврте године Физичког факултета Универзитета У Београду 23. новембра 2017. године.
Студенти су имали прилику да се упознају са реализованим, прецизним методама еталонирања за преношење вредности SI јединица до крајњих корисника, као и са истраживањима ради унапређења SI јединица, која дају допринос остварењу нових и унапређење постојећих националних еталона и обезбеђењу метролошке следивости до међународног нивоа. Посета је реализована обиласком лабораторија за дужину, акустику, температуру, време, једносмерни електрични напон и велике запремине.
 
(7)
 
 
Студенти Високе школе струковних студија - Београдскe политехникe у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
24. новембар 2017. године
Студенти прве године Високе школе струковних студија – Београдске политехнике посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ) 22. новембра 2017. године.
Студенти су имали прилику да се ближе упознају са метролошким системом у Републици Србији, са стручним пословима из области научне и законске метрологије и са улогом ДМДМ у обезбеђењу метролошке следивости у Републици Србији.
Након приказивања промотивног филма о раду ДМДМ, стручна посета је настављена обиласком лабораторија за дужину, акустику, температуру, време, једносмерни електрични напон и велике запремине.
 
(3)
 
 
Студенти Високе техничке-технолошке школе струковних студија из Крушевца у посети Одсеку за контролу и надзор Крушевац
23. новембар 2017. године
Дирекцију за мере и драгоцене метале, Одсек за контролу и надзор Крушевац (у даљем тексту: ДМДМ), 21. новембра 2017. године, посетили су студенати Високе техничко-технолошке школе струковних студија, студијског програма Заштита животне средине у оквиру редовне наставе на предмету Енергетска ефикасност.
Студенти су упознати са појмом, развојем и значајем метрологије, надлежностима ДМДМ, и пословима које обавља са циљем jeдинствeнoг мeрeња у Рeпублици Србиjи и пoвeрeња у рeзултaтe мeрeњa спрoвeдeних рaди зaштитe пoтрoшaчa, живoтa и здрaвљa људи и живoтињa, зaштитe живoтнe срeдинe, oпштe бeзбeднoсти и зaштитe прирoдних рeсурсa.
После приказивања промотивног филма ДМДМ, стручна посета је настављена обиласком лабораторија. У лабораторији за масу и дужину студентима је презентовани поступци оверавања мерила за дужину ( дрвени метри и мерне летве) и еталонирање мерила масе (тегова). Из области запремине студенти су имали прилику да се упознају са начином прегледа справа за мерење течних горива. Запослени у ДМДМ су се потрудили да студентима дају одговоре и стручна објашњења у вези са питањима о комуналним мерилима: водомерима, брojилима eлeктричнe eнeргиje, гасомерима и мерилима топлотне енергије, законској обавези и роковима за оверавање ових мерила као и поступаку ванредног прегледа мерила у употреби.
 
(6)
 
 
Радионица „Eura-Thermal“: Мерење високих температура контактном методом и мерење топлотне проводности чврстих материјала
13. новембар 2017. године
У Клубу посланика, 9.11.2017. године, Дирекција за мере и драгоцене метале (у даљем тексту ДМДМ), Лабораторија за термометрију и Институт за нуклеарне науке Винча (у даљем тексту Винча) Лабораторија за термотехнику и енергетику, Метролошка лабораторија за температуру и термофизичке величине били су домаћини радионице у оквиру ЕМПИР пројекта „Eura-Thermal“: Мерење високих температура контактном методом и мерење топлотне проводности чврстих материјала.
Радионицу су отворили Славица Симић, в.д. помоћника директора ДМДМ и др Ненад Милошевић, руководилац Метролошке лабораторије за температуру и термофизичке величине Института Винча, изразивши велико задовољство због интересовања за радионицу. Активности у оквиру пројектa учесницима су представили: Жан-Реми Филц, Национална лабораторија за испитивање ЛНЕ, Француска; др Данијел Шестан, Факултет стројарства и бродоградње, Хрватска; Нарциса Арифовић, Национални метролошки институт TUBITAK-UME, Турска; Емеше Турзо-Андраш, Национална канцеларија мера, Мађарска; др Ненад Милошевић и мр Ненад Степанић, Винча и Славица Симић ДМДМ.
Циљ радионице био je да се представе унапређења метода мерења високих температура заинтересованим странама у овој области. Учесници радионице оценили су корисним презентовани садржај, а више информација о ЕМПИР пројекту „Eura-Thermal“, као и презентације панелиста радионице, можете пронаћи на званичној веб страници пројекта.
 
(12)
 
 
Годишњи састанак EURAMET радне групе за јачање капацитета 2017
9. новембар 2017. године
Славица Симић, в.д. помоћника директора Дирекције за мере и драгоцене метале (у даљем тексту: Дирекција), присуствовала је састанку директора представника метролошких институција у оквиру Радне групе за јачање капацитета за послове метрологије, који је одржан у Вилњусу, Литванска Република, 25. и 26. октобра 2017. године. Домаћин састанка био је EURАMET – регионална метролошка организација у Европи.
Током састанка расправљало се о стратешким поставкама развоја, и са тим у вези ревизија конкретних акција из 2017. године, као и планираним активностима за 2018. годину. Усвојен је извештај у вези са активностима Радне групе из 2016. године и 2017. године, а затим је разаматран статус и могућности учешћа и стипендирања младих метролога у истараживачким активностима у развијеним метролошким институцијама, као и учешће на позивима за пројекте из 2017. године који ће бити финансирани. Такође, презентоване су новости из домена рада ЕУРАМЕТ, WELMEC – европске сарадње у законској метрологији, BIPM CIPM MRA - Аранжмана о међусобном признавању националних еталона и уверења о еталонирању и мерењу која издају национални метролошки институти, као и CBKT активности, у оквиру Међународног бироа за тегове и мере.
 
 
Дeвeтнaeсти сaстaнaк дирeктoрa мeтрoлoшких институтa
9. новембар 2017. године
Чедомир Белић, в.д. директора и Предраг Ђурић, в.д. помоћника директора Дирекције за мере и драгоцене метале (у даљем тексту: ДМДМ), присуствовали су састанку директора националних метролошких института, који је одржан у Севру, Француска Република, 18. и 19. октобра 2017. године. Домаћин састанка био је Међународни биро за тегове и мере (BIPM).
Током састанка, разматрана су метролошка питања од интереса широм света, програм рада Међународног бироа за тегове и мере и ажурирање аранжмана CIPM MRA - Аранжмана о међусобном признавању националних еталона и уверења о еталонирању и мерењу која издају национални метролошки институти, као и начини финансирања националних метролошких института. Такође, вођен је разговор и о планираним активностима на редифиницији мерних јединица (SI), као и планираним активностима за спровођење имплементације нових мерних јединица у метролошком систему земаља потписница Конвенције, као један од закључака са претходног састанка.
Дeвeтнaeсти сaстaнaк дирeктoрa мeтрoлoшких институтa
 
 
Завршетак летњег рачунањa времена у 2017. години
25. октобар 2017. године
На основу Закона о рачунању времена („Службени лист СЦГ“, бр. 20/06) летње рачунање времена у 2017. години се завршава у недељу, 29. октобра 2017. године у 3 h, 00 min, 00 s, тако што се, померањем за један час уназад, време у 3 h, 00 min, 00 s рачуна као 2 h, 00 min, 00 s.
 
 
 
Затварање пројекта ,,Јачање капацитета националног система за инфраструктуру квалитета и тела за оцену усаглашености производа у Републици Србији”
20. октобар 2017. године
У амбасади Pепублике Чешке свечано је затворен Твининг пројекат вредан милион евра за већу конкурентност српске привреде у ЕУ. Пројекат је био усмерен ка унапређењу заштите безбедности и здравља корисника, односно унапређењу заштите интереса потрошача, подизању конкуретности привреде Србије, уклањању непотребних препрека у трговини у склопу преговора са ЕУ како би се олакшала трговина робом између ЕУ и Србије и јачању националних институција инфраструктуре квалитета.
Твининг пројекат је започет 1. октобра 2015. године, а његова реализација трајала је 25 месеци. Пројекат су у партнерству спроводили конзорцијум из Чешке (Чешки институт за метрологију, Чешка канцеларија за стандарде, метрологију и испитивање и Чешки институт за акредитацију) и Министарство привреде Републике Србије. Пројекат је помогао изградњу ефикасног и међународно признатог система инфраструктуре квалитета у Србији. То је омогућило домаћим предузећима и индустрији боље услове за спровођење техничког законодавства и примену стандарда за производе и системе менаџмента.
Захваљујући пројекту унапређено је техничко законодавство и још више хармонизовано са европским прописима у области метрологије, претходно упакованих производа, аеросола, играчака, АТЕХ-а и лифтова.
Догађају су присуствовали представници Дирекције за мере и драгоцене метале Славица Симић, др Бранка Раданов, Павле Станичић и Драган Пантић.
 
 
Обука о документацији за примену модула D и F у директивама MID и NAWI
18. октобар 2017. године
У оквиру РТВ пројекта помоћи инфрастуктури квалитета у Србији одржана је Обука о документацији за примену модула D и F у директивама MID и NAWI. Предавач је био господин Волфганг Миковиц из Националног метролошког института Аустрије – BEV. Обука је одржана у Дирекцији за мере и драгоцене метале (ДМДМ) од 16 – 17. октобра 2017. године. Обуци су присуствовали представници Групе за сертификацију ДМДМ.
Обука је била подељена у два дела. Први део се односио на анализу документације која је припремљена за спровођење процедуре неопходне за примену модула D у Правилнику о мерилима.
Други део обуке се односио на презентацију документације коју BEV користи приликом спровођења процедуре за примену модула D и D1 у директиви MID и модула D у директиви NAWI.
 
 
У ПКС РПК Средњобанатског управног округа одржана је Инфо сесија: „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“
2. октобар 2017. године
У Регионалној привредној комори (РПК) 28. септембара 2017. године у оквиру Твининг пројекта „Jaчaњe кaпaцитeтa Инфрaструктурe квaлитeтa и oцeњивaњe усaглaшeнoсти у Рeпублици Србиjи“ одржана је инфо сесија са темом: „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“.
У име ПКС РПК присутне је поздравио Момчило Николчић, директор РПК Срењобанатског управног округа пожелевши им добродошлицу, представивши им значај и место РПК у коморском систему Србије; др Бранка Раданов саветник за послове из области научне и законске метрологије испред Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) и Карел Зачек, стални саветник за Твининг пројекат у Републици Србији.
др Бранка Раданов, Драган Пантић и Соња Милојковић су учесницима представили унапређење капацитета ДМДМ као националне метролошке организације, имплементацију MID и NAWI директиве у српско законодавство, као и процес овлашћивања привредних субјеката и других правних лица за обављање послова оверавања мерила.
Колеге из Чешког метролошког института (ЧМИ) Павел Новачек, Петер Кишка, Кристина Ванчурова и Наталија Станова упознали су присутне са радом ЧМИ, осврнувши се на његов историјат, могућности мерења и еталонирања, њихове националне еталоне, као и учешће ЧМИ у међународним, европским и ИПА пројектима.
Највише интересовања, учесници Инфо сесије исказали су за поступак овлашћивања привредних субјеката за оверавање мерила, као и начин полагања стручног испита за обављање послова оверавања мерила.
 
(10)
 
 
Министар привреде Горан Кнежевић посетио је са сарадницима Дирекцијy за мере и драгоцене метале
29. сeптeмбaр 2017.
Министар привреде, Горан Кнежевић посетио је 27. септембра 2017. године, са сарадницима Александаром Старчевићем, Радојем Савићевићем и Миодрaгом Дуганџијом Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ).
Министар је обишао лабораторијe за масу, дужину, велике запремине, драгоцене метале и електричне величине, где се детаљно упознао са активностима на одржавању, усавршавању и развијању националних еталона, међународним пројектима у којима ДМДМ учествује као и другим пословима које ДМДМ обавља.
В.д. директор ДМДМ Чедомир Белић истакao је да је развој метрологије од кључног значаја како за смањивање губитака и повећања профита у привреди тако и за повећање сигурности и безбедности производа на тржишту, и да је ДМДМ као национални метролошки институт, један од стубова инфраструктуре квалитета у Србији.
Министар Кнежевић је изразио посебно интересовање за међулабораторијска поређења и резултате које је у њима оставрила ДМДМ, као и за доследну примену законске контроле мерила, како у областима које су хармонизоване са законодавством ЕУ, тако и у нехармонизованој области у складу са националним прописима.
 
(23)
 
 
У Привредној комори Србије (ПКС), Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа одржана је Инфо сесија: „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“
28. сeптeмбaр 2017.
У Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа у Нишу (РПК) 26. септембара 2017. године у оквиру Твининг пројекта „ Jaчaњe кaпaцитeтa Инфрaструктурe квaлитeтa и oцeњивaњe усaглaшeнoсти у Рeпублици Србиjи“ одржана је инфо сесија са темом „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“.
Скуп су отворили Зоран Марковић, представник РПК, др Бранка Раданов саветник за послове из области научне и законске метрологије испред Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) и Карел Зачек, стални саветник за Твининг пројекат у Републици Србији. Присутнима су пожелели добродошлицу указавши на значај самог догађаја. Представници ДМДМ, Тамара Ђекић и Раде Дерета представили су Систем управљања квалитетом ДМДМ и метролошке захтеве за софтвер за бројила електричне енергије.
Колеге из Чешког метролошког института (ЧМИ) Павел Новачек, Петер Кишка, Кристина Ванчурова и Наталија Станова учесницима инфо сесије представили су ЧМИ, кратко се осврнувши на његов историјат, могућности мерења и еталонирања, њихове националне еталоне, као и учешће ЧМИ у међународним, европским и ИПА пројектима.
 
(12)
 
 
Наставак Твининг пројекта
22. сeптeмбaр 2017.
У периоду од 18. до 20. септембра 2017. године у просторијама Дирекције за мере и драгоцене метале (у даљем тексту ДМДМ) у оквиру активности 3.3: Успостављање званичних контаката/мреже са европским именованим телима, мисија два твининг пројекта, реализоване су активности на припремама ДМДМ за именовање за модул D. Карел Зачек, др Франтишек Станек и Ерик Лудвиг, представници Чешког метролошког института су запосленима ДМДМ преносили своја стечена знања и искуство у овој области.
 
(4)
 
 
Делегација Министарства привреде у посети ДМДМ
7. сeптeмбaр 2017.
Дирекцију за мере и драгоцене метале, 7. септембра 2017. године посетила је делегација Министарсва привреде на челу са в.д. помоћником министра Александаром Старчевићем. Након одржаног радног састанка са в.д. директором Дирекције Чедомиром Белићем и његовим блиским сарадницима, делегација Министарства привреде обишла је лабораторије за: масу, силу и притисак, релативну влажност и термометрију, дужину, хемију, електричне величине, запремину, време, фреквенцију и дистрибуцију времена и лабораторију за драгоцене метале.
 
 
Учeшћe ДMДM нa скупу Фoтoника 2017
4. сeптeмбaр 2017.
Дирекција је учествовала раду VI Интернационалне школе и конференције ФОТОНИКА 2017 http://www.photonica.ac.rs, која је одржана у периоду од 28. августа до 1. септембра 2017. годинеу Београду. На скупу су презентована два научна рада у области метрологије:
 • The new system for transffering units of temperature in the optical pyrometry in DMDM - Виoлeтa Стaнкoвић, Бoбaн Зaркoв, Слaвицa Симић, ДMДM
 • Apllication of virtual instrumentation into the metrology system for optical thermometar calibration –Бoбaн Зaркoв, Слaвицa Симић, ДMДM
Рaдoви су изaзaвaли вeликo интeрeсoвaњe стручнe jaвнoсти.
 
(3)
 
 
Одржана радионица: „Размена искустава за правилну имплементацију: Welmec 7.2/ Software Guide“
31.8.2017. године
У организацији Дирекције за мере и драгоцене метале (у даљем тексту: ДМДМ) и Привредне коморе Србије (у даљем тексту ПКС), у просторијама ДМДМ, 30. aвгустa 2017. goдинe, одржана је радионица са темом „Размена искустава за правилну имплементацију: Welmec 7.2/ Software Guide“.
Скуп је отворила и присутнима се обратила др Бранка Раданов која обавља саветодавне послове за област опште и законске метрологије у ДМДМ. У име ПКС присутниме је поздравио Љубиша Димитријевић, Секретар Удружења за стручне, научне и техничке делатности изразивши задовољство због интересовања за ову тему, наглашавајући њен значај и неопходност да се и убудуће организују слични скупови.
Током радионице презентовантовани су:
 1. Mетролошки захтеви за софтвер на електричним бројилима, Раде Дерета, ДМДМ;
 2. Искуства у испитивању софтвера у НМИ и СМУ, мр Владан Лапчевић, METER&CONTROL d.o.o;
 3. Испитивање софтвера у законски контролисаним мерилима, Борис Лаштро, ДМДМ;
 4. Специфичности савременијих конструктивних решења вага са неаутоматских функционисањем са аспекта заштите метролошких параметара, др Бранка Раданов, ДМДМ;
 5. Пример зaштите пoдaтaкa, пaрaмeтaрa и кoмaнди на конкретном мерилу електричне енергије, Бибић Милорад, Електромреже Србије;
 
(6)
 
 
Објављенa Уредба o нaчину вршeњa мeтрoлoшкoг нaдзoрa
31.8.2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 79/17 од 24. августа 2017. године објављена је Уредба o нaчину вршeњa мeтрoлoшкoг нaдзoрa која ступа на снагу 2. септембра 2017. године..
Овом уредбом ставља се ван снаге Уредба о начину вршења метролошког надзора ("Службени гласник РС" 88/2010).
 
 
Објављен Правилник о садржини и обрасцу, као и начину вођења евиденције коју воде овлашћена тела
18.8.2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 77/17 од 11. августа 2017. године објављен је Правилник о садржини и обрасцу, као и начину вођења евиденције коју воде овлашћена тела.
Правилник ступа на снагу 19. августа 2017. године.
 
 
Објављен Правилник о врсти, облику и начину стављања државних жигова који се употребљавају при оверавању мерила
25.7.2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 71/17 од 21. јула 2017. године објављен је Правилник о врсти, облику и начину стављања државних жигова који се употребљавају при оверавању мерила.
Овим правилником прописује се врста, облик и начин стављања државних жигова који се употребљавају при оверавању мерила, рок њиховог важења, као и ближи облик и садржај уверења о оверавању мерила и уверења о одобрењу типа мерила.
Правилник ступа на снагу 29. јула 2017. године.
 
 
Потписан споразум о пословно – техничкој сарадњи са Институтом за физику Београд
16.6.2017. године
Дана 12. јуна 2017. године, у просторијама Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) потписан је Споразум о пословно – техничкој сарадњи, између ДМДМ и Института за физику Београд. Споразум су потписали Чедомир Белић, в.д. директора ДМДМ и др Александар Богојевић, директор Института за физику Београд.
Основни циљ споразума је интензивирање пословно – техничке сарадње у специфичној области метрологије Фотометрије и радиометрије, као и сарадња на специјалистичком усавршавању запослених у обе институције. Поред наведеног, споразум ће послужити и као основа за проглашење носица специфичних националних еталона из области Фотометрије и радиометрије, нарочито у домену метролошке подобласти Оптичка влакна.
 
(2)
 
 
Студенти Високе техничке школе струковних студија из Зрењанина у посети Групи за контролу и надзор Зрењанин
13. јун 2017. године
Студенти Високе техничке школе струковних студија у Зрењанину посетили су Групу за контролу и надзор Зрењанин, организациону јединицу Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) за територију Баната.
Студенти су упознати са основним надлежностима ДМДМ и њеним пословима и задацима у области метрологије, који су у функцији пословања привредних, научних и других организација као и побољшања квалитета живота свих људи. Након приказивања промотивног филма о ДМДМ, стручна посета је настављена обиласком лабораторија. У лабораторији за физичко-хемијска мерила студентима је демонстрирано оверавање ареометара.
На крају посете студенти су добили одговоре на питања у вези са употребом и начинима провере исправности мерила која се користе у свакодневном животу.
 
(5)
 
 
Новинари ЕУ земаља у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
12. јун 2017. године
Економски новинари из земаља чланица ЕУ у оквиру делегације европског комесара Јоханес Хана посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ). Новинаре који су дошли из познатих редакција Велике Британије, Аустрије, Грчке, Италије и Пољске поздравио је в. д. директора ДМДМ Чедомир Белић.
Посета је настављена обиласком лабораторија ДМДМ за масу, електричне величине и за контролу предметa од драгоцених метала.
 
(17)
 
 
Међународни дан акредитације
9. јун 2017. године
9. јуна 2017. године обележава се Међународни дан акредитације на глобалном нивоу, као датум који су заједнички установили Међународни форум за акредитацију (International Accreditation Forum - IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC), како би јавност сазнала више о значају акредитације.
Овогодишња тема прославе Међународног дана акредитације гласи „Акредитацијом до поверења у области грађевинарства“. Како би се на што бољи начин објаснила акредитација и промовисало коришћење акредитованих услуга оцењивања усаглашености најзначајније међународне организације у овој области (IAF, ILAC, ISO и IIOC) су израдиле вебсајт www.publicsectorassurance.org, где се на конкретним примерима може видети како акредитација и оцењивање усаглашености може да помогне сектору грађевинарства. На сајту су представљени примери из целог света који показују како јавни сектор у разним областима остварује користи од сталне примене акредитације као модерног средства које помаже рад владе и законодаваца, а обухваћене су следеће области: грађевина, криминал и безбедност, привредни развој, државна управа, енергетика, заштита животне средине, безбедност хране и пољопривреда, здравље и безбедност, здравствена заштита, производи и услуге, трговина.
Oпширније на: http://www.ats.rs/sr/vest/medjunarodni-dan-akreditacije-2017
Међународни дан акредитације
 
 
ЈУСК међународна конвенција о квалитету - JUSK ICQ 2017
6. јун 2017. године
У оквиру традиционалне ЈУСК Међународне конвенције о квалитету - JUSK ICQ 2017, која је одржана на Машинском факултету у Београду, 6. јуна 2017. године, у организацији Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ), Акредитационог тела Србије (АТС) и Института за стандардизацију Србије (ИСС), одржане су осма Специјална конференција „Национални метролошки систем – стање и будући развој”, девета Специјална конференција „Национални систем акредитације – стање и будући развој” и прва Специјалну конференција „Национални систем стандардизације – стање и будући развој“.
Уводно излагање одржали су Татјана Бојанић, в.д. директора Института за стандардизацију Србије, Славица Симић, в.д. помоћника директора Дирекције за мере и драгоцене метале и Радивоје Николичић, в.д. помоћника директора Акредитационог тела Србије.
Конференција је као и претходних година, имала за циљ презентовање бројних радова, са освртом на резултате и новине у области метрологије, акредитације и стандардизације у претходних годину дана и обухватила је следеће презентације:
 • Предности примене стандарда у сектору услуга – Татјана Бојанић, ИСС
 • Стандардизација као важан део пројеката – Јелена Крупеж, Јелена Скоковић, ИСС
 • Транспоновање и примена MID и NAWI директива – Драган Пантић, Предраг Ђурић, ДМДМ
 • Метрологија времена, фреквенције и брзине у Републици Србији – стање и будуће активности – Снежана Реновица, Јовица Цветковић, ДМДМ
 • У сусрет новим прописима – акредитција у области грађевинских производа – Радивоје Николичић, АТС
 • Активности међународних организација за акредитацију EA, IAF и ILAC – Јасна Стојановић, АТС
 
 
Потписан споразум о пословно-техничкој сарадњи између Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију и Дирекције за мере и драгоцене метале
2. јун 2017. године
Директор пуковник Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију, Веселин Раичевић и в.д. директора Дирекције за мере драгоцене метале, Чедомир Белић, потписали су 1. јуна 2017. године споразум о пословно - техничкој сарадњи, у просторијама Дирекције за мере и драгоцене метале.
Споразум има за циљ међусобно повезивање и обједињавање ресурса у областима од заједничког интереса, квалитетније решавањe стручних и пословно-техничких питања у области метрологије.
 
(2)
 
 
Посета представника Чешког метролошког института
2. јун 2017. године
30. маја и 1. јуна 2017. године у оквиру активности 3.3. Успостављање званичних контаката/мреже са европским нотификационим телима, мисија 1 твининг пројекта „Јачање капацитета националног система за инфраструктуру квалитета и тела за оцену усаглашености у Републици Србији“ Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ) посетили су Павел Кленовски, Јан Каландра, Симона Кленовска и Карел Зачек.
Током првог дана посете разматрани су аспекти даљег унапређења капацитета ДМДМ, док су другог дана посете разматране теме из области рада нотификационих тела као и друге стручне теме из области метрологије.
 
(2)
 
 
11. генерална скупштинa Еврамета
1. јун 2017. године
Чедомир Белић, в.д. директора Дирекције за мере и драгоцене метале, присуствовао је Једанаестој генералној скупштини Еврамета (ЕURAMET), регионалне метролошке организације Европе, која координира сарадњу националних метролошких института Европе у области метрологије. Генерална скупштини Еврамета је одржана у периоду од 15. до 19. маја 2017. године у Мадриду, Краљевина Шпанија. Домаћин састанка био је Национални метролошки институт Шпаније, односно Шпански центар за метрологију, (CEM).
Током састанка, разматран је статус чланства у Еврамету и донета је одлука о чланству Националног метролошког института Молдавије за дописног члана и пријем нових именованих института као придружених чланови Еврамета. Поред тога, разматран је и будући састав Одбора директора и изабрани су нови чланови, као и нови председавајући Еврамета, председавајући Техничких комитета и вође пројеката у Еврамету. У оквиру разматрања стратешких питања, посебна пажња је посвећена стратегији координације у европској метрологији, програму EMPIR и повезаним активностима и приоритетима Еврамета. Такође, преиспитана је структура и ефикасност секретаријата Еврамета, усвојен је Пословник о раду за EMPIR, нова документа за менаџмент система квалилтета и одређен је тим за интерну проверу, као и циклус провере.
Учешће у активностима Еврамета је од великог значаја за метрологију и целокупну привреду наше земље, јер се тиме стварају предуслови да се наша привреда укључује у европске токове. Остварује се смисао чланства у Метарској конвенцији и омогућава се светско признавање наших еталона и признавање важности уверења о еталонирању и мерењу која издаје Дирекција за мере и драгоцене метале.
 
 
33. састанак Комитета Европске сарадње у законској метрологији (WELMEC)
1. јун 2017. године
Чедомир Белић, в.д. директора Дирекције за мере и драгоцене метале, присуствовао је тридесет трећем састанку Комитета Европске сарадње у законској метрологији – WELMEC, који је одржан у Мадриду, Краљевина Шпанија, од 9. до 12. маја 2017. године. Домаћин састанка био је Шпански центар за метрологију (CEM).
На састанку су разматрани извештаји о активностима са претходног састанка, финансијска питања која се односе на претходну и текућу годину. Представљена је сарадња са другим организацијама и извештаји свих радних група Европске сарадње у законској метрологији. Такође, изабран је нови члан Председништва, односно нови потпредседавајући Комитета.
У оквиру 33. састанка комитета Европске сарадње у законској метрологији одржан је Симпозијум о улози међународних организација у области законске метрологије и њихов значај за националне привреде. Том приликом, организован је сусрет произвођача мерила у Краљевини Шпанији са члановима Комитета WELMEC.
Чланство у Европскoj сарадњи у законској метрологији омогућује ефикасно преношење директива ЕУ у национално законодаство и преузимање обавеза које имају државе чланице ЕУ, на начин у потпуности хармонизован са законодавством ЕУ.
33. састанак Комитета Европске сарадње у законској метрологији (WELMEC)
 
 
У ПКВ одржана је друга инфо сесија „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“
29. мај 2017. године
Друга по реду инфо сесија са темом „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“ у оквиру Твининг пројекта „Jaчaњe кaпaцитeтa Инфрaструктурe квaлитeтa и oцeњивaњe усaглaшeнoсти у Рeпублици Србиjи“одржана је у Привредној комори Војводине (ПКВ) 25. маја 2017. године.
Присутне су поздравили: Ненад Петковић, Секретар Удружења индустрије Привредне коморе Војводине, др Бранка Раданов, саветник за послове из области научне и законске метрологије испред Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) и Карел Зачек, стални саветник за Твиниг пројекат у Републици Србији.
Представници ДМДМ: Тамара Ђекић и Драган Николић представили су учесницима Систем управљања квалитетом ДМДМ, као и следивости резултата мерења у метрологији.
Колеге из Чешког метролошког института (ЧМИ): Павел Новачек, Петер Кишка и Кристина Ванчурова окупљенима су представили послове и маркетиншке активности ЧМИ, њихове националне еталоне, могућности мерења и еталонирања као и ушешће у међународним пројектима.
Као и на претходној инфо сесији присутни су се највише интересовaња показали за теме из области законске метрологије.
 
У ПКВ одржана је друга инфо сесија „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“
(10)
 
 
У ПКС одржана инфо сесија „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“
25. мај 2017. године
У Привредној комори Србије (ПКС) 24. маја 2017. године у оквиру Твининг пројекта „ Jaчaњe кaпaцитeтa Инфрaструктурe квaлитeтa и oцeњивaњe усaглaшeнoсти у Рeпублици Србиjи“ одржана је инфо сесија са темом „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“ .
Присутне су поздравили: Љубиша Димитријевић, Секретар Удружења за стручне, научне и техничке делатности и том приликом изразио задовољство што је велики број произвођача мерила, овлашћених тела за оверавање мерила и других заинтересованих страна показао заинтересованост за ову важну тему, др Бранка Раданов, саветник за послове из области научне и законске метрологије испред Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) и Карел Зачек, стални саветник за Твиниг пројекат у Републици Србији.
Представници ДМДМ: др Бранка Раданов, Соња Милојковић и Драган Пантић учесницима су презентовали значај метрологије, улогу ДМДМ у хармонизацији прописа из области метрологије са европским прописима, унапређење капацитета ДМДМ као и процес овлашћивања тела за оверавање мерила као нову надлежност ДМДМ.
Колеге из Чешког метролошког института (ЧМИ): Павел Новачек, Петер Кишка и Кристина Ванчурова су окупљенима представили послове и маркетиншке активности ЧМИ, њихове националне еталоне, могућности мерења и еталонирања као и ушешће у међународним пројектима.
Теме инфо сесије су изазавале велико интересовање, што је показала продуктивна дискусија.
 
У ПКС одржана инфо сесија „Подизање свести о метрологији у Републици Србији“
(18)
 
 
Обележен Светски дан метрологије у ДМДМ
23. мај 2017. године
Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) обележила је у понедељак 22. маја, Светски дан метрологије – 20. мај. В.д. директора ДМДМ Чедомир Белић окупио је и честитао запосленима у ДМДМ празник који се обележава ове године под слоганом „Мерења у транспорту“.
У сарадњи са Музејом науке и технике 20. маја је у склопу манифестације Ноћ музеја први пут широј јавности изложен прототип метра Prototype du metre No 30 који је Србија преузела 1891. године од BIPM. Први српски еталон метра се чува у ДМДМ, а проглашен је културним добром. У ноћи музеја и на Светски дан метрологије прилику да га види искористило је пар хиљада посетилаца.
Свечаности поводом обележавања овог значајног датума присутвовали су представници Министарства привреде, институција инфраструктуре квалитета, метролошких лабораторија као и представници Универзитета у Београду. Присутне је поздравио и пожелео добродошлицу, в.д. директора Чедомир Белић. Марија Дружијанић је извела концерт на оргуљама, а након тога је кустос Саша Шепец поздравио присутне испред Музеја науке и технике и презентовао експонате музеја међу којима су била и предмети из богате колекције ДМДМ са посебним освртом на централни експонат, архивски метар.
 
Обележен Светски дан метрологије у ДМДМ
(32)
 
 
Студенти Природно математичког факултета из Косовске Митровице у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
19. мај 2017. године
Традиционално, у оквиру обележавања Светског дана метрологије 20. маја у посету су нам дошли наши драги гости, студенти Природно математичког факултета Универзитета у Приштини из Косовске Митровице. Студенти друге године у oквиру нaстaвe из прeдмeтa Meтрoлoгиja и oбрaдa рeзултaтa мeрeњa, са доцентом Бранком Дрљачом имали су прилике да се упознају са значајем и историјатом метрологије у Србији као и самим радом националног метролошког института ДМДМ. Стручна посета је настављена обиласком лабораторије за температуру, једносмерни електрични напон, време, фотометрију, велике запремине, дужину, акустику и масу, где су им метролози представили реализоване методе еталонирања и истраживања у којима ДМДМ учествује.
 
Студенти Maшинског факултета Универзитета у Београду посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале
(4)
 
 
Студенти Maшинског факултета Универзитета у Београду посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале
18. мај 2017. године
У склопу активности у циљу обележавања Светског дана метрологије 20. маја као и промоције значаја и важности метрологије, студенти друге, треће и четврте године Машинског факултета Универзитета у Београду, посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ).Студенте су предводили доц. др Ђорђе Чантрак и доц. др Дејан Илић.
У име ДМДМ, студенте је поздравила Ана Гајић, саветник за аналитичке и стручно оперативне послове, која их је упознала са радом и историјатом ДМДМ, као и дугом традицијом метрологије у Србији. Посета је настављена обиласком лабораторија за температуру, једносмерни електрични напон, време, фотометрију, велике запремине, дужину, акустику и масу, где су им представљене реализоване методе еталонирања и правци истраживања у којима ДМДМ учествује.
 
Студенти Maшинског факултета Универзитета у Београду посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале
(6)
 
 
9th IWC TQM & IAA & Међународна конвенција о квалитету JUSK ICQ 2017
10. мај 2017. године
Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) , Акредитационо тело Србије (АТС) и Институт за стандардизацију Србије (ИСС), у оквиру ЈУСК међународне конвенције о квалитету JUSK ICQ 2017 која ће се одржати на Машинском факултету у Београду у периоду од 5.-7. јуна 2017. године, организују осму Специјалну конференцију „Национални метролошки систем – стање и будући развој”, девету Специјалну конференцију „Национални систем акредитације – стање и будући развој” и прву Специјалну конференцију „Национални систем стандардизације – стање и будући развој“ које ће се одржати у четвртак, 6. јуна 2017. године, на Машинском факултету у Београду, Краљице Марије 16, у сали CENT (први спрат) у термину од 11:00 до 12:30 часова.
Детаљан програм конференције
Позив
 
 
Објављен Правилник о престанку важења одређених правилника
19. април 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 34/17 од 11. априла 2017. године објављен је Правилник о престанку важења одређених правилника.
Даном ступања на снагу овог правилника престају да важе следећи правилници:
 1. Правилник о метролошким условима за инструменте за мерење отпорности петље (“Службени лист СФРЈ”, број 31/84)
 2. Правилник о метролошким условима за мерила електричне отпорности изолације (“Службени лист СРЈ”, број 3/98)
 3. Правилник о метролошким условима за мерила електричне отпорности уземљења (“Службени лист СРЈ”, број 34/98 I 40/98-исправка)
 4. Метролошко упутство за преглед мерила електричне отпорности уземљења (“Гласник СЗМДМ”, 2-3/99)
 5. Правилник о начину признавања иностраних уверења, жигова и знакова усаглашености (“Службени гласник РС”, broj 86/10).
 6. Правилник о начину утврђивања испуњености услова за именовање тела за оцењивање усаглашености мерила (“Службени гласник РС”, broj 2/13).
Правилник ступа на снагу 19. априла 2017. године.
 
 
Објављен Правилник о критеријумима за одређивање висине трошкова оверавања мерила
19. април 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 34/17 од 11. априла 2017. године објављен је Правилник о критеријумима за одређивање висине трошкова оверавања мерила.
Овим правилником ближе се прописују критеријуми за одређивање висине трошкова оверавања мерила одређених ценовником овлашћеног тела.
Правилник ступа на снагу 19. априла 2017. године.
 
 
Студенти Физичког факултета Универзитета у Београду у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
13. април 2017. године
Студенти четврте године Физичког факултета Универзитета у Београду посетили су Дирекцију за мере и драгоцене метале (ДМДМ) 12. априла 2017. године.
Први пут у Националном метролошком институту, студенти су, кроз промо филм о ДМДМ, имали прилику да се ближе упознају са улогом ДМДМ у метролошком систему Републике Србије. Стручна посета је настављена обиласком лабораторија за дужину, масу, акустику, температуру, време, једносмерни електрични напон и велике запремине.
Поред теоријског знања из метрологије, које су усвојили из предмета Метрологија и стандардизација са радом, студенти су имали прилику да се упознају и са реализованим, најтачнијим методама еталонирања за преношење вредности SI јединица до крајњих корисника, као и са истраживањима ради унапређења SI јединица, која обавља ДМДМ, кроз остварења нових и унапређење постојећих националних еталона и обезбеђењем метролошке следивости до међународног нивоа.
 
Студенти Физичког факултета Универзитета у Београду у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
(10)
 
 
Пoтписaн Спoрaзум o сaрaдњи измeђу Грaдa Зрeњaнинa и Дирeкциje зa мeрe и дрaгoцeнe мeтaлe
29. март 2017. године
Грaдoнaчeлник Зрeњaнинa Чeдoмир Jaњић и в.д. дирeктoр Дирeкциje зa мeрe и дрaгoцeнe мeтaлe Рeпубликe Србиje Чeдoмир Бeлић, пoтписaли су 28.3.2017. у Грaдскoj кући у Зрeњaнину Спoрaзум o пoслoвнo-тeхничкoj сaрaдњи, којим Дирeкциja, уступа на коришћење Грaду Зрeњaнину дeo свojих пoслoвних прoстoриja у Jeврejскoj улици у Зрeњaнину.Спoрaзумoм се oсим успoстaвљaњa пoслoвнo-тeхничкe сaрaдњe, ствaрajу и пoвoљниjи услoви зa унaпрeђивaњe пoслoвaњa, како Грaдa Зрeњaнинa тако и Дирeкциje.
Грaдoнaчeлник Зрeњaнинa Чeдoмир Jaњић изразио је захвалност Министарству привреде и Дирекцији на сарадњи у циљу унапређења квалитета пружања услуга грађанима. Зграду Дирекције у Jeврejскoj улици у Зрењанину пoтoм су и oбишли грaдoнaчeлник Зрeњaнинa Чeдoмир Jaњић сa сaрaдницимa и нaчeлницa Срeдњeбaнaтскoг упрaвнoг oкругa Снeжaнa Вучурeвић.
Opширније на: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5180/Potpisan-Sporazum-o-saradnji-izmedju-Grada-Zrenjanina-i-Direkcije-za-mere-i-dragocene-metale
 
Пoтписaн Спoрaзум o сaрaдњи измeђу Грaдa Зрeњaнинa и Дирeкциje зa мeрe и дрaгoцeнe мeтaлe
(3)
 
 
Славица Симић је именована на место в.д. помоћника директора Сектора за развој метрологије
28. март 2017. године
Решењем Владе Републике Србије 24 број 119-2293/2017 од 23. марта 2017. године, Славица Симић је постављена за вршиоца дужности помоћника директора Дирекције за мере и драгоцене метале – Сектора за развој метрологије..
Славица Симић рођена је 1969. године у Бору. Звање дипломираног инжењера електротехнике стекла је 1995..године на Електротехничком факултету, Универзитета у Београду, одсек Физичка електроника, смер Оптоелектроника и ласерска техника. Почев од 1996. године искуство је стекла у Дирекцији као метролог за температуру, а касније као руководилац Групе за термометрију. Дугогодишњи је заменик руководиоца система квалитета за послове еталонирања/испитивања (SRPS 17025) и за интегисани систем менаџмента (SRPS 9001, SRPS 14001 и SRPS ОHSAS18001). У досадашњем раду учествовала је на пројектима развоја инфраструктуре у Републици Србији, CARDS 2006, IPA 2008 и IPA 2011, као и на пројектима развоја у области термометрије NOTED пројекат (EMRP програм), и ЕuraThermаl и HUMEA (EMPIR програм).
 
 
Почетак летњег рачунањa времена у 2017. години
22. март 2017. године
На основу Закона о рачунању времена („Службени лист СЦГ” број 20/06) летње рачунање времена у 2017. години почиње 26. марта 2017. године у 2 h, 00 min, 00 s, тако што се, померањем за један час унапред, време у 2 h, 00 min, 00 s рачуна као 3 h, 00 min, 00 s.
Пoчeтaк и зaвршeтaк лeтњeг рaчунaњa врeмeнa усклaђeни су сa Дирeктивoм o лeтњим aрaнжмaнимa 2000/84/EC Eврoпскoг пaрлaмeнтa и сaвeтa oд 19. jaнуaрa 2001. гoдинe и Рaспoрeдимa рaчунaњa врeмeнa зa лeтњи пeриoд oбjaвљeним у Службeнoм листу Eврoпскe униje (2001/Ц 35/07), (2006/Ц 61/02), (2011/Ц 83/06) и (2016/Ц 61/01).
Рaчунaњe врeмeнa у Србиjи усклaђeнo сa рaчунaњeм врeмeнa у Eврoпскoj униjи, штo дoпринoси функциoнисaњу jeдинствeнoг тржиштa у Eврoпи, кao и прaвилнoм функциoнисaњу сeктoрa прeвoзa и кoмуникaциja, и пojeдиних сeктoрa индустриje.
 
 
 
Прилог емисије САТ на тему мерила брзине возила у саобраћају
22. март 2017. године
 
 
 
Обука о примени модула D и F у директивама MID и NAWI
17. март 2017. године
У оквиру РТВ пројекта помоћи инфрастуктури квалитета у Србији одржана је Обука о примени модула D и F у директивама MID и NAWI. Предавач је био господин Волфганг Миковиц из Националног метролошког института Аустрије – BEV. Обука је одржана у Дирекцији за мере и драгоцене метале од 13 – 16. марта 2017. године. Поред полазника из Дирекције за мере и драгоцене метале, обуци су присуствовали и представници Института за метрологију Босне и Херцеговине.
Обука је била подељена у два дела. Први део се односио на примену модула F и F1 у директивама MID и NAWI. Он је обухватио пријављена тела у оквиру MID и NAWI, увод у примену модула F и F1, план узорковања за статистичка оверавања према WELMEC Упутству 8.10 и процедуру примене модула F и F1 у BEV.
Други део обуке се односио на примену модула D и D1 у директивама MID и NAWI. Овај део је обухватио увод у примену модула D и D1, стандард EN ISO/IEC 17021за примену модула D у директивама MID и NAWI и процедуру примене модула D и D1 у BEV. Након похађања ове веома исцрпне и стручне обуке учесници су добили Уверења о похађању, која су потребна за даљи рад у наведеној области.
 
Обука о примени модула D и F у директивама MID и NAWI
(5)
 
 
Недеља квалитета 2017
10. март 2017. године
У oргaнизaциjи Фондације за културу квалитета и изврсност FQCE и чaсoписa Kvalitet & Izvrsnost, у сaрaдњи сa Приврeднoм кoмoрoм Србиje и уз пoдршку Mинистaрствa приврeдe Рeпубликe Србиje, од 1. до 3. марта 2017. године, одржана је „Недеља квалитета 2017”. Ова традиционална манифестација, 26. по реду, окупила је бројне експерте из науке, привреде и еминентне стручњаке из области квалитета, како би кроз размену искустава и примере из праксе успешних организација, дискутовали о актуелним темама из области квалитета и пословне изврсности.
Представници инфраструктуре квалитета Републике Србије поздравили су учеснике на почетку манифестације, међу којима и вршилац дужности директора Дирекције за мере и драгоцене метале, Чедомир Белић, уз истицање значаја инфраструктуре мерења у даљем просперитету и унапређењу живота грађана.
И ове године је изложен велики број радова чиме је још једном доказано да се култури квалитета у нашем друштву придаје велики значај.
 
Недеља квалитета 2017
(2)
 
 
ДМДМ била je домаћин ЕУРАМЕТ обуке из области одређивања хидрауличног притиска
6. март 2017. године
Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) била је домаћин обуке коју је организовао ЕУРАМЕТ – Европско удружење националних метролошких института у Београду, од 27. фебруара до 01. марта 2017. године, из области еталонирања хидрауличних клипних манометара са теговима.
Обуку су спровели предавачи Фредерик Архен, руководилац лабораторије за притисак шведског националног метролошког института RISE и Јанез Шетина, руководилац лабораторије за притисак словеначког Института за метале и технологију IMT.
Обука је садржала три дела. Први дан био je посвећен теоријиској обради мерења из области притиска, други дан је пректично демонстрирана „crossfloating“ метода за одређивање ефективне површине клипа у лабораторији ДМДМ, а трећи дан је био резервисан за обраду резултата мерења са прорачуном мерне несигурности.
Поред представника ДМДМ, обуци су присуствовали представници националних метролошких института Турске, Босне и Херцеговине, Малте, Црне Горе, Естоније и Албаније. Учесници обуке су изразили задовољство, како због стеченог знања, тако и због добре и ефикасне организације ДМДМ.
 
ДМДМ била je домаћин ЕУРАМЕТ „обуке из области одређивања хидрауличног притиска“
(9)
 
 
Твининг пројекат – наставак активности
28. фебруар 2017. године
Активност 3.1 „Тренинзи и консултације у ДМДМ за имплементацију МID, NАVI и претходно упакованих производа, проширивање обима акредитације, унапређење постојећих српских мерних стандарда, добијање нових могућности мерења и еталонирања“ у оквиру Твининг пројекта: „ Јачање капацитета Инфраструктуре квалитета и оцењивање усаглашености у Републици Србији“, започета јуна 2016. године, окончана је мисијом која је спроведена 21. и 22. фебруара 2017. године, у Дирекцији за мере и драгоцене метале.
Eксперти Чешког Метролошког Института, препоручују успостављање система управљања квалитетом оцењивања усаглашености за модуле оцењивања усаглашености у складу са метролошким ЕУ Директивама транспонованим у законодавство Републике Србије.
Стратегија јединственог тржишта је план Европске Комисије и четврта приоритетна област политике Комисије, а у променљивом окружењу, јединствено тржиште треба да се прилагоди новим идејама и пословним моделима. Потпуна примена ЕУ директива као и испуњавање техничких услова, неопходни су за реализацију националне и међународне конкурентности.
 
Наставак активности у оквиру Twinning пројекта
(4)
 
 
Дирекција за мере и драгоцене метале је акредитована и именована за оцењивање усаглашености
6. фебруар 2017. године
Акредитационо тело Србије (АТС) доделило је акредитацију Сертификационом телу Дирекције за мере и драгоцене метале за послове оцењивања усаглашености. Обим акредитације Сертификационог тела Дирекције за мере и драгоцене метале према стандарду SRPS EN ISO/IEC 17065:2016 је испитивање типа: вага са неаутоматским функционисањем, бројила активне електричне енергије и таксиметара.
Дирекција за мере и драгоцене метале именована је за оцењивање усаглашености вага са одговарајућим захтевима Правилника о вагама са неаутоматским функционисањем – испитивање типа и за оцењивање усаглашености мерила са одговарајућим захтевима из Прилога 1 Правилника о мерилима и захтевима из одговарајућег прилога за свако мерило према поступку оцењивања усаглашености Модул Б – испитивање типа.
Сертификат
 
 
Наставак активности у оквиру Twinning пројекта
2. фебруар 2017. године
Мисија 2 Активности 3.1 „Trainings and consultancy to DMDM for implementation of MID, NAWI and Pre-packages, extension of the accreditation scope, improvement of existing Serbian measurement standards, obtaining new calibration and measuring capabilities”, у оквиру Twinning project “Strengthening Capacities of National Quality Infrastructure and Conformity Assessment Services in the Republic of Serbia” спроведена је у Дирекцији за мере и драгоцене метале (ДМДМ) од 23. до 25. јануара 2017. године.
Представници Чешког Метролошког Инситута CMI су, кроз консултативне разговоре анализирали ДМДМ са становишта припреме за именовано (нотификовано) тело за ЕУ директиве транспоноване у законодавство Србије, наглашавајући да су именовања један од предуслова за чланство у ЕУ.
Налази прикупљени током Мисије, потврђују капацитете ДМДМ за оцењивање усаглашености, те препоруке за даље аранжмане као именовани орган за ЕУ метролошке директиве.
 
Наставак активности у оквиру Twinning пројекта
(8)
 
 
Нова услуга Дирекције за мере и драгоцене метале – еталонирање референтних материјала
26. јануар 2017. године
Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) од 2017. године производи сертификоване референтне материјале (SRM – e) – растворе етанола у води, за потребе калибрације (подешавања) и/или оверавања мерила (етилометара).
Референтни материјали су у стакленим тамним боцама за хемикалије, запремине 1L
Сваки референтни материјал прати одговарајуће Уверење о еталонирању (сертификат) за произведену концентрацију. Расположиве концентрације могу се видети у каталогу услуга (II СЕРТИФИКОВАНИ РЕФЕРЕНТНИ МАТЕРИЈАЛИ).
Нова услуга Дирекције за мере и драгоцене метале – еталонирање референтних материјала
 
 
Објављен Правилник о детекторима јонизујућег зрачења
26. јануар 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 4/17 од 20. јануара 2017. године објављен је Правилник о детекторима јонизујућег зрачења.
Овим правилником прописују се захтеви за детекторе јонизујућег зрачења који се користе у функцији заштите здравља и опште безбедности и заштити животне средине, техничка документација, натписи и ознаке, начин утврђивања испуњености захтева за детекторе, карактеристике опреме за утврђивање испуњености захтева, методе мерења, као и начини и услови оверавања детектора.
Правилник ступа на снагу 28. јануара 2017. године.
 
 
Активност PTB-пројекта "Подршка инфраструктури квалитета у Републици Србији"
24. јануар 2017. године
У оквиру пројекта " Подршка инфраструктури квалитета у Републици Србији" који спроводи Немачки метролошки институт PTB, ДМДМ је посетила Душанка Шкрбић, руководилац сектора за надзор Мјеритељског Института Републике Словеније у периоду од 16.-19. јануара 2017. године.
Приликом посете извршена је анализа стања развоја информационог система који ће обухватити целокупан метролошки надзор и пратити оверавање мерила са конструктивним прелозима у циљу квалитетнијих решења. Колегема из Сектора за контролу и надзор ДМДМ пренела је решења из праксе у циљу ефикаснијег и ефективнијег вршења метролошког надзора, како кроз дискусије, тако и кроз практично извођење заједничког тржишног надзора на терену.
 
Активност PTB-пројекта
(3)
 
 
Објављен Правилник о програму, условима и начину полагања стручног испита за обављање послова оверавања мерила
18. јануар 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 2/17 од 13. јануара 2017. године објављен је Правилник о програму, условима и начину полагања стручног испита за обављање послова оверавања мерила.
Овим правилником прописују се програм, услови и начин полагања стручног испита којим се доказује стручна оспособљеност лица за обављање послова оверавања мерила у одговарајућој области за коју се привредни субјект и друго правно лице овлашћује или је овлашћено.
Правилник ступа на снагу 21. јануара 2017. године.
 
 
Објављен Правилник о условима за обављање послова оверавања мерила, начину овлашћивања и вођењу регистра овлашћених тела
18. јануар 2017. године
У „Службеном гласнику Републике Србије”, број 2/17 од 13. јануара 2017. године објављен је Правилник о условима за обављање послова оверавања мерила, начину овлашћивања и вођењу регистра овлашћених тела.
Овим правилником ближе се прописују услови које привредни субјект треба да испуњава за обављање послова оверавања мерила, начин испуњавања тих услова, начин овлашћивања, вођење регистра овлашћених тела, као и друга питања везана за рад овлашћених тела.
Правилник ступа на снагу 21. јануара 2017. године.
 
 
Обука запослених за интерне провераваче за лабораторије за испитивање и еталонирање према стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2006
13. јануар 2017. године
У складу са потребом повећања броја интерних проверавача у Дирекцији за мере и драгоцене метале (ДМДМ), 11. и 12. јануара 2017. године, реализована је обука запослених за интерне провераваче за лабораторије за еталонирање и лабораторије за испитивање према захтевима стандарда SRPS ISO/IEC 17025:2006 – Општи захтеви за компетентност лабораторија за испитивање и еталонирање. Обука је спроведена од стране StandCert, Привредног друштва за сертификацију и надзор из Београда.
 
Обука запослених за интерне провераваче за лабораторије за испитивање и еталонирање према стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2006
(4)
 
 
Вести - 2016 Вести - 2015
Вести - 2014 Вести - 2013
Вести - 2012 Вести - 2011
Вести - 2010 Вести - 2009
Вести - 2008
 
 
>