ћир lat eng
 
 
 
   Архива > Вести 2012  
ВЕСТИ - 2012
 
Train Mic курс
28. децембар 2012. године
У периоду од 12-13. децембра 2012. године Акредитационо тело Србије (АТС) је и ове године, у склопу сарадње са Дирекцијом за мере и драгоцене метале, организовало курс за представнике лабораторија за испитивање. Курс је реализовао национални Train Mic (Training in Metrology in Chemistry) тим лиценциран од стране Института за референтне материјале и мерења (Institute for Reference Materials and Measurements, IRMM), Гил, Белгија
Опширније на адреси: http://www.ats.rs/sr/vest/odrzan-train-mic-kurs
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0037.php
 
 
Годишњи састанак ДМДМ у Зрењанину - Најзначајније активности реализоване у 2012. години
26. децембар 2012. године
У организацији Дирекције за мере и драгоцене метале је 26. децембра 2012. године у Зрењанину одржан заједнички састанак свих запослених у Дирекцији. Састанак је одржан у просторијама Одсека за контролу и надзор (ОКН) Зрењанин, који у овој години обележава десетогодишњицу рада у садашњој згради.
Састанак је отворила мр Вида Живковић, директор Дирекције за мере и драгоцене метале, поздравила учеснике још једног, сада већ традиционалног годишњег скупа чланова Дирекције и захвалила запосленима у Одсека за контролу и надзор Зрењанин на срдачном дочеку. Након тога је Миле Бачић, шеф ОКН Зрењанин, присутнима пожелео добродошлицу и дао осврт на историјат Одсека за контролу и надзор Зрењанин, изградњу постојећег објекта и рад у њему у протеклом периоду.
Састанак је настављен излагањем директорке Живковић о најзначајнијим активностима ДМДМ реализованим у 2012. години
Опширније на адреси:http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20121226.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0038.php
 
 
Нови сертификати Дирекцији за мере и драгоцене метале за ISO 9001, ISO 14001 и OHSAS 18001
24. децембар 2012. године
Дирекцији за мере и драгоцене метале је 6. новембра 2012. године сертификован интегрисани систем управљања квалитетом (ISO 9001), управљања заштитом животне средине (ISO 14001) и управљања заштитом здравља и безбедности на раду (OHSAS 18001). У име сертификационог тела American Quality Assessors International - AQA Europe, које је извршило сертификацију, професор Paul M. Andre је 18. децембра 2012. године, у просторијама ДМДМ, уручио сертификат представницима Дирекције, честитајући на сертификацији. Сертификат се односи на следећи обим послова: испитивање/еталонирање мерних средстава, оверавање и одобрење типа мерила, развој нових и унапређење постојећих еталона Републике Србије укључујући и методе еталонирања, контролисање и жигосање предмета од драгоцених метала, доношење решења о знаку произвођача предмета од драгоцених метала и метролошки надзор.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20121224.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0036.php
 
 
Студенти Машинског факултета у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
19. децембар 2012. године
Дирекцију за мере и драгоцене метале су 19. децембра 2012. године посетили студенти треће године Машинског факултета Универзитета у Београду - групе за Производно машинство. Циљ стручне посете, у оквиру предмета Производне технологије и метрологија, био је упознавање са радом Дирекције.
У име Дирекције, студенте је поздравила Татјана Цинцар-Вујовић, шеф Одсека за електричне величине. У уводном предавању, Татјана Цинцар- Вујовић је упознала госте са метролошким системом у Републици Србији, са посебним освртом на улогу ДМДМ, као националног метролошког института Републике Србије. Укратко су презентоване лабораторије у ДМДМ у којима се чувају национални еталони SI јединица и примењују најтачније методе еталонирања за преношење вредности SI јединица до крајњих корисника и успостављање везе са међународним еталонима.
 
 
Сарадња BIM и ДМДМ кроз peer visit
14. децембар 2012. године
У Mетролошком институту Бугарске (Bulgarian Institute of Metrology - BIM) од 4-5. децембра 2012. године реализовано је колегијално оцењивање - peer visit од стране техничких експерата из Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ), у области масе, температуре, електричних величина и дужине.
Друга фаза пројекта EURAMET No. 1208 реализована је на основу EURAMET Упутства - Guide for on-site visits и стандарда ISO/IEC 17025:2005, у поменутим областима метрологије, за све објављене сервисе еталонирања - СМСs у КСDB бази BIPM, као и за оне СМСs који су у поступку пријављивања или ревизије у RMO. У дводневном веома интерактивном раду и колегијалној атмосфери, размењујући експертска знања, произашле су оцене о систему управљања у BIM, које су део извештаја са peer visit. Резултати колегијалне оцене из извештаја и евентуална побољшања система управљања квалитетом у Mетролошком институту Бугарске, биће презентовани на састанку ТС-Q, 2013. године y Сарајеву, Босна и Херцеговина.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20121214.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0035.php
 
 
Потписан Споразум о сарадњи између Дирекције за мере и драгоцене метале и Електротехничког Института Никола Тесла
22. новембар 2012. године
Дана 20. новембра 2012. године је потписан Споразум о сарадњи између Дирекције за мере и драгоцене метале и Електротехничког Института Никола Тесла. Основни циљ Споразума је успостављање пословне сарадње између ДМДМ и Института. Споразум су потписали мр Вида Живковић, директор ДМДМ и др Драган Ковачевић, директор Електротехничког Института Никола Тесла.
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0034.php
 
 
АТС потписник ILAC MRA споразумa и IAF MLA споразума
8. новембар 2012. године
Акредитационо тело Србије (АТС) је потписало ILAC MRA споразум за области еталонирања, испитивања и контролисања, односно IAF MLA споразум за област сертификације производа током годишњег скупа Међународног форума за акредитацију (IAF) и Међународне организације за акредитацију лабораторија (ILAC) одржаног у периоду од 16. до 26. октобра 2012. године у Рио де Женеиру, Бразил. На свечаној вечери, одржаној 25. октобра 2012. године Акредитационо тело Србије је потписало ILAC MRA споразум за области еталонирања, испитивања и контролисања, односно IAF MLA споразум за област сертификације производа.
Опширније на адреси: http://www.ats.rs/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=739
 
 
Радионица из области примене директива о мерилима (MID) и неаутоматским вагама (NAWID)
6. новембар 2012. године
У оквиру РТВ Пројекта „Подршка инфрастуктури квалитета у Србији“, радионица из области примене директива о мерилима (MID) и неаутоматским вагама (NAWID), које ће бити транспоноване у законодавство Републике Србије до краја 2012. године у облику Правилника о мерилима и Правилника о вагама са неаутоматским функционисањем, одржана је у периоду од 31. октобра до 2. новембра 2012. године. Радионицу је водио господин Peter Ulbig, шеф одсека за задатке у којима се преплићу техничка и питања инфраструктуре везана за метрологију, у немачком националном метролошком институту PTB.
Обуци су присуствовали представници произвођача мерних инструмената из области законске метрологије, као и представници тела овлашћених за послове оверавања мерила.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20121106.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0033.php
 
 
Дирекција за мере и драгоцене метале на Осмој CROLAB-овој конференцији - Компетентност лабораторија 2012.
30. октобар 2012. године
Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) узела је учешће на Осмој CROLAB-овој конференцији - Компетентност лабораторија 2012. - Шибеник, у периоду од 10-13. октобра 2012. године. Конференција је била посвећена положају и улози лабораторија Хрватске у регији, са циљем побољшања сарадње и контаката са лабораторијама суседних држава, чланица и будућих чланица ЕУ.
ДМДМ је била представљена радом о метролошкој инфраструктури у Републици Србији, аутора Виде Живковић, директора ДМДМ, који је презентовала Јелена Бебић, самостални саветник у ДМДМ.
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0032.php
 
 
Рад стручњака ДМДМ објављен у међународном часопису
22. октобар 2012. године
У међународном часопису „International Journal of Metrology and Quality Engineering”, Volume 3, number 1, објављен је рад - V. Živković, S. Zelenika, G. Stefanović: Uncertainty evaluation for the gauge block calibration using the modified DMDM gauge block interferometer (Процена мерне несигурности за еталонирање граничних мера дужине помоћу модуларног ДМДМ интерферометра за граничне мере).
Представници Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) мр Вида Живковић, директор Дирекције и Слободан Зеленика, руководилац Групе за димензионе величине и акустику ДМДМ, презентовали су овај рад на IV Међународној конференцији о метрологији CAFMET 2012 (4th International Metrology Conference – CAFMET 2012), одржаној од 23. до 27. априла у Маракешу, Мароко, у организацији Афричког комитета за метрологију (The African Committee of Metrology CAFMET), у оквиру сесије Dimensional and Optical Measurements.
 
 
Завршетак летњег рачунања времена
22. октобар 2012. године
На основу Закона о рачунању времена („Службени лист СЦГ”, број 20/2006) летње рачунање времена у 2012. години се завршава у недељу, 28. октобра 2012. године у 3 h, 00 min, 00 s, тако што се, померањем за један час уназад, време у 3 h, 00 min, 00 s рачуна као 2 h, 00 min, 00 s.
Час који се 28. октобра 2012. године, због померања за један час уназад, појављује два пута између 2 h 00 min 00 s и 3 h 00 min 00 s, означава се први пут као час 2А, а други пут као час 2Б.
 
 
Међународни биро за тегове и мере (BIPM) објавио могућности мерења и еталонирања (CMCs) Дирекције за мере и драгоцене метале из области мерења запремине течности
16. октобар 2012. године
Дана 8. октобра 2012. године Међународни биро за тегове и мере (BIPM) признао је могућности мерења и еталонирања (CMCs) за 13 сервиса еталонирања мерних средстава јединице запремине течности које Дирекција за мере и драгоцене метале спроводи. Листа сервиса је доступна на сајту BIPM (http://kcdb.bipm.org/AppendixC/country_list_search.asp?CountSelected=RS&iservice=M/FF.9.5.1).
Дирекцији за мере и драгоцене метале су признате могућности мерења и еталонирања које се реализују гравиметријском методом опсега мерења запремине течности од 10 µL до 500 L и волуметријском методом опсега мерења запремине течности од 1 L до 5 000 L. Основ за признавање могућности мерења и еталонирања су остварени резултати у EURAMET пројектима.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20121016.php
 
 
14. Међународнa конференција за законску метрологију и 47. састанак Међународног комитета за законску метрологију
15. октобар 2012. године
У периоду од 1. до 5. октобра 2012., у Букурешту, Румунија, одржана је 14. Конференција Међународне организације за законску метрологију (OIML) као и 47. састанак Међународног комитета за законску метрологију (CIML). Домаћин ових састанака је био Румунски завод за законску метрологију (BRML).
Делегацију Републике Србије на овим састанцима чинили су Вида Живковић, директор и Луција Дујовић, помоћник директора Дирекције за мере и драгоцене метале. На састанцима се расправљало о стратешким питањима значајним за рад ове организације и будући развој законске метрологије у свету. На Конференцији је усвојено 16 резолуција за чије усвајање је гласала и делегација Републике Србије.
Детаљније о овим догађајима на сајту Међународне организације за законску метрологију (OIML) http://bucharest.oiml.org/.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20121015.php
 
 
14. октобар - Светски дан стандарда
12. октобар 2012. године
Светски дан стандарда обележава се широм света сваке године 14. октобра. Ове године, под мотом „Мање отпада, бољи резултати - Стандарди повећавају ефикасност”, водеће међународне организације за стандардизацију - IEC, ISO и ITU поводом овог међународног дана желе да скрену пажњу јавности на добробит доношења и примене стандарда.
Опширније на сајту Института за стандардизацију Србије http://www.iss.rs/news/news_52.html
 
 
Дирекција за мере и драгоцене метале домаћин Петог састанка Focus Group за помоћ у развоју националне метролошке инфраструктуре (5th Meeting of the EURAMET-WELMEC Focus Group on Facilitating National Metrology Infrastructure Development)
28. септембар 2012. године
Дирекција за мере и драгоцене метале, била је дана 25. и 26. септембра 2012. године, домаћин Петог састанка EURAMET-WELMEC Focus Group on Facilitating National Metrology Infrastructure Development. Дирекција је овај састанак припремила и организовала у сарадњи са EURAMET (Европска регионална метролошка организација) и PTB-International Technical Cooperation.
У раду Focus Group учествовало је 35 еминентних стручњака, представника Националних Метролошких Институција (НМИ) из 16 држава Европе, као и представници EURAMET, WELMEC (Европска сарадња у области законске метрологије), представници PTB, представници немачког друштва за међународну сарадњу GIZ, представници Националних акредитационих тела (НАТ), и Министарства финансија и привреде Републике Србије.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20121001.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0031.php
 
 
Дирекција за мере и драгоцене метале орган управе у саставу Министарства финансија и привреде
31. јули 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 72/12 од 26. јула 2012. године објављен је Закон о министарствима, који је ступио на снагу даном објављивања.
Чланом 4. став 6. овог Закона прописано је да је Дирекција за мере и драгоцене метале орган управе у саставу Министарства финансија и привреде и да обавља стручне послове и послове државне управе који се односе на: контролу мера и драгоцених метала; законске мерне јединице; еталоне; мерила; као и друге послове који су одређени законом којим се уређује метрологија и другим законима.
 
 
Потписан Споразум о разумевању између Дирекције за мере и драгоцене метале и Бироа за метрологију Републике Македоније
25. јули 2012. године
Дана 24. јула 2012. године Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) и Биро за метрологију Републике Македоније (БОМ) потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи. Меморандум о разумевању и сарадњи потписали су Вида Живковић, директор ДМДМ и Димитар Парнаџиев, директор БОМ.
Меморандум о разумевању и сарадњи треба да обезбеди, поред осталог, унапређење сарадње ДМДМ и БОМ кроз размену информација и искустава у области метрологије, организовање међусобних посета стучњака, учешће на семинарима, радионицама и друго.
Информације о потписивању овог Споразума и на сајту Бироа за метрологију Републике Македоније
http://www.bom.gov.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=187&Itemid=27
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0030.php
 
 
Правилник о изменама и допунама Правилника о условима за обављање послова оверавања мерила
2. јули 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 56/12 од 5. јуна 2012. године објављен је Правилник о изменама и допунама Правилника о условима за обављање послова оверавања мерила, који ступа на снагу 13. јуна 2012. године, а почиње да се примењује истеком три месеца од дана ступања на снагу.
Овим Правилником измењени су поједини услови за обављање послова оверавања мерила.
Пречишћен текст Правилника на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/PDF/Podzakoni/pravilnik_o_nacinu_vanrednog_pregleda_merila.pdf
 
 
Претходно упаковани производи – обука
27. јун 2012. године
Обука из области претходно упакованих производа одржана је у периоду од 11-13. јуна 2012. године, у Дирекцији за мере и драгоцене метале, у оквиру пројекта са немачким Институтом за метрологију (PTB). Обуку је водио г-дин Klaus Helmoldt, инспектор у области законске метрологије у Немачкој.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120627.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0029.php
 
 
Учешће ДМДМ у EURAMET пројекту 1187
26. јун 2012. године
Дирекција за мере и драгоцене метале (ДМДМ) учествује у EURAMET пројекту 1187 „Поређење еталонирања струјних мерних трансформатора до 10 kA“. Циљ поређења је демонстрирање мерних могућности националних метролошких института (NMI) у Европи.
Пилот лабораторија је CMI, Чешка, која је обезбедила путујући еталон струјни трансформатор.
Очекује се да ће мерења у свим NMI бити завршена до септембра 2013. године.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120626.php
 
 
Еталонирање мерних трансформатора – обука
22. јун 2012. године
Обука под називом „Еталонирање напонских и струјних мерних трансформатора у мерним столовима“ одржана је 19.06.2012. и 20.06.2012. у ПД „Електродистрибуција Београд“ д.о.о. Београд, Служба за контролисање исправности и оверавање мерила, Кеј Ослобођења 15, Земун.
Обуку су у лабораторији корисника мерних трансформатора одржали мр Нада Вучијак и Душан Хорват из Дирекције за мере и драгоцене метале.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120622.php
 
 
IPA 2011 - PrePT Обука за лабораторије за еталонирање/испитивање
20. јун 2012. године
У оквиру Пројекта IPA 2011 у делу PT активности, у Љубљани, Словенија, реализована је уводна обука за акредитоване лабораторије за еталонирање и лабораторије за испитивање, националне метролошке институте и национална акредитациона тела у периоду од 11-15. јуна 2012. године. Покренуто је укупно 11 PT активности у којима учествује укупно 69 лабораторија од 187 заинтересованих из разних области еталонирања и исптивања.
Учесници обуке су лабораторије и национална акредитациона тела из региона југоисточне Европе и Турске. Носилац пројекта PT активности и организатор обуке је Лабораторија за метрологију и квалитет (MIRS/FE-LMK) Електротехничког факултета Универзитета у Љубљани, институција која је уједно носилац примарног националног еталона једнинице температуре и релативне влажности у Словенији.
IPA 2011 - PrePT Обуци за лабораторије за еталонирање/испитивање присуствовали су и представници Дирекције за мере и драгоцене метале.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120620.php
 
 
Mеђународна конвенција о квалитету JUSK 2012
5 - 7. јун 2012. године
9. Међународна конвенција о квалитету JUSK ICQ 2012, одржана је у просторијама Машинског факултета у Београду од 5 - 7 јуна 2012. године. Представници Дирекције за мере и драгоцене метале су узели учешћа у раду ове конвенције 5. и 6. јуна 2012. године.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120605.php
 
 
Правилник о знаку произвођача, увозника, односно заступника и ознаци финоће
7. јун 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 54/12 од 29. маја 2012. године објављен је Правилник о знаку произвођача, увозника, односно заступника и ознаци финоће, који је ступио на снагу 6. јуна 2012. године.
Овим правилником ближе се прописује садржина, облик и димензије знака произвођача, увозника, односно заступника, као и ознаке финоће на предметима од драгоцених метала.
 
 
Правилник о начину утврђивања усаглашености предмета од драгоцених метала на основу прописане документације
7. јун 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 54/12 од 29. маја 2012. године објављен је Правилник о начину утврђивања усаглашености предмета од драгоцених метала на основу прописане документације, који је ступио на снагу 6. јуна 2012. године.
Овим правилником прописује се начин утврђивања усаглашености предмета од драгоцених метала са прописаним захтевима на основу документације, као и садржина те документације.
 
 
Правилник о начину ванредног прегледа мерила
7. јун 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 54/12 од 29. маја 2012. године објављен је Правилник о начину ванредног прегледа мерила, који је ступио на снагу 6. јуна 2012. године.
Овим правилником ближе се прописује начин ванредног прегледа мерила, као и садржај и рок чувања извештаја о прегледу мерила.
 
 
Комисија за стандарде из области величина, јединица и мерила
6. јун 2012. године
У Институту за стандардизацију Србије одржана је конститутивна седница Комисије за стандарде и сродна документа из области величина, јединица и мерила KS A012 (http://www.iss.rs/tc/?national_committee_id=1). Три представника Дирекције за мере и драгоцене метале су чланови Комисије: мр Нада Вучијак, Слободан Зеленика и др Зоран Марковић.
Програмом рада Комисије обухваћени су стандарди које доноси Технички комитет Међународне организације за стандардизацију ISO/TC 12 – Величине и јединице, као и стандарди Европског комитета за стандардизацију CEN/SS F05 – Мерила.
Планом рада Комисије за 2012. годину предвиђено је комплетно превођење стандарда ISO 80000 – Величине и јединице, који има 14 делова.
 
 
Дирекција за мере и драгоцене метале у оквиру Светског дана метрологије угостила студенте ФОН-а
21. мај 2012. године
У оквиру обележавања Светског дана метрологије, Дирекција за мере и драгоцене метале је са великим задовољством угостила професоре и студенте треће године Факултета организационих наука из Београда, који су и ове године исказали своје посебно интересовање за метрологију.
Студентима је одржана презентација о Дирекцији и значају и улози метрологије у нашем свакодневном животу. Стручна посета је настављена обиласком лабораторија Дирекције, где су студенти имали прилику да постављају питања из сфера њиховог интересовања.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120521.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0025.php
 
 
IV Међународна конференција о метрологији – CAFMET 2012
7. мај 2012. године
IV Међународна конференција о метрологији CAFMET 2012 (4th International Metrology Conference – CAFMET 2012) одржана је од 23. до 27. априла у Маракешу, Мароко, у организацији Афричког комитета за метрологију (The African Committee of Metrology CAFMET).
Програм Конференције обухватио је излагања радова аутора из различитих земаља и различитих области метрологије разврстаних по сесијама, као и постер сесије и представљање произвођача мерне опреме на посебним штандовима за излагање мерне опреме.
Представници Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ) на Конференцији били су мр Вида Живковић, директор Дирекције и Слободан Зеленика, руководилац Групе за димензионе величине и акустику ДМДМ. Представници Дирекције презентовали су на Конференцији два рада.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120507.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0024.php
 
 
Надзорно оцењивање Дирекције за мере и драгоцене метале
4. мај 2012. године
Према Плану надзорних оцењивања акредитованих организација, Акредитационо тело Србије (АТС) и Hellenic accreditation system (ESYD), су 25. априла 2012. године реализовали прво редовно надзорно оцењивање Дирекције за мере и драгоцене метале.
На основу Система менаџмента квалитетом према стандарду ISO/IEC 17025, Дирекција за мере и драгоцене метале, Сектор за развој метрологије, Група за димензионе величине и акустику потврдила је своју компетентност за еталонирање граничних планпаралелних мера интерферометријском методом, а Одсек за електричне величине за испитивање бројила електричне енергије.
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0023.php
 
 
Акредитационо тело Србије (АТС) потписник билатералног споразума (BLA) Европске организације за акредитацију (ЕА) о признавању акредитације
28. април 2012. године
На седници Савета за мултилатералне споразуме Европске организације за акредитацију (ЕА), одржаној 18. и 19. априла 2012. године у Копенхагену, донета је одлука о потписивању билатералног споразума (BLA) о признавању акредитације између АТС-а и ЕА на основу анализе извештаја са „колегијалног оцењивања“ АТС-а и то за следеће области акредитације: лабораторија за испитивање, медицинских лабораторија, лабораторија за еталонирање, контролних тела и сертификационих тела за сертификацију производа.
То значи да је систем акредитације који је установљен у Републици Србији еквивалентан са системима акредитације у другим земљама потписницама билатералних/мултилатерних (BLA/MLA) споразума ЕА о признавању акредитације, а извештаји и сертификати, које издају акредитована тела за оцењивање усаглашености у Србији, признати у тим земљама. Опширније на адреси http://www.ats.rs/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=653
Поводом овог значајног догађаја, директор Акредитационог тела Србије, др Дејан Крњаић, дао је интервју мрежи EurActiv. Детаљније на адреси: http://www.ats.rs/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=655
 
 
Ученици International School of Belgrade (ISB) у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
18. април 2012. године
Дирекција за мере и драгоцене метале имала је задовољство да 18. априла 2012. године угости ученике International School of Belgrade (ISB).
Добродошлицу у "кућу мерења", у којој се врше најпрецизнија и најтачнија мерења, гостима је пожелела директорка Дирекције мр Вида Живковић.
Ученицима се затим обратио помоћник директора Борис Лаштро, који је одржао презентацију на тему коришћења оптичких средстава за мерење дужине и времена.
Стручна посета је настављена обиласком лабораторија Дирекције, у којима се чувају национални еталони SI јединица и примењују најтачније методе еталонирања за преношење вредности SI јединица до крајњих корисника и успостављање везе са међународним еталонима.
Занимљивом делу посете допринели су метролози Дирекције за мере и драгоцене метале, приказом еталонске и мерне опреме и рада у лабораторијама за испитивање и еталонирање. Они су са посебним задовољством одговарали на питања посетилаца из сфера њиховог интересовања.
Жеља нам је да драги гости из ISB овом посетом нашој институцији стекну сазнање о важности тачног мерења у свакодневном животу.
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0022.php
 
 
Правилник о начину испитивања типа мерила за поједине врсте мерила
27. март 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 22/12 од 23. марта 2012. године објављен је Правилник о начину испитивања типа мерила за поједине врсте мерила, који ступа на снагу 31. марта 2012. године.
Овим правилником прописује се начин на који се врши испитивање типа мерила за мерила за која је обавезно издавање уверења о одобрењу типа мерила.
 
 
НИС отворио први терминал за бункерисање бродова
15. март 2012. године
Отварању бункер станице за бродове у Новом Саду, односно терминала на којем ће се пловила на рекама снабдевати горивом, дана 14. фебруара 2012. године, присуствовало је и руководство Дирекције за мере и драгоцене метале.
Отварањем ове станице НИС је покренуо нову делатност – сигурно снабдевање бродова и бродских компанија квалитетним горивом на важним пловним правцима у Републици Србији.
На новоотвореној Бункер станици функционишу две независне линије – прва је намењена унутрашњем тржишту, а друга, као царинско складиште, бродовима који се крећу ван територије Републике Србије.
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0021.php
 
 
Правилник о обрасцу и садржини службене легитимације лица овлашћеног за вршење метролошког надзора
9. март 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 16/12 од 7. марта 2012. године објављен је Правилник о обрасцу и садржини службене легитимације лица овлашћеног за вршење метролошког надзора, који ступа на снагу 15. марта 2012. године, а почиње да се примењује од 14. априла 2012. године.
Овим правилником ближе се прописује образац и садржина службене легитимације лица овлашћеног за вршење метролошког надзора, као и начин вођења евиденције о издатим службеним легитимацијама.
 
 
Правилник о начину признавања иностраних жигова на предметима од драгоцених метала
9. фебруар 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 9/12 од 5. фебруара 2012. године објављен је Правилник о начину признавања иностраних жигова на предметима од драгоцених метала, који ступа на снагу 13. фебруара 2012. године.
Овим правилником ближе се прописује начин признавања иностраних жигова на предметима од драгоцених метала.
 
 
Извештај о учешћу делегације Републике Србије на 24. Генералној конференцији за тегове и мере
1. фебруар 2012. године
Влада Републике Србије је на седници одржаној 26. јануара 2012. године донела Закључак 05 Број: 037-9932/2011 о прихватању Извештаја о учешћу делегације Републике Србије на 24. Генералној конференцији за тегове и мере, која је одржана у Паризу од 17. до 21. октобра 2011. године.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/PDF/Izvestaj24CGPM.pdf
 
 
Конференција - Развој инфраструктуре квалитета у метрологији, стандардизацији, акредитацији и сертификацији
27. јануар 2012. године
На Факултету техничких наука у Новом Саду, 25. јануара 2012. године, Информативни центар за пословну стандардизацију и сертификацију (BSC) организовао је Конференцију под називом „Развој инфраструктуре квалитета у метрологији, стандардизацији, акредитацији и сертификацији“. Конференција је била посвећена годишњици оснивања овог Центра, а поводом овог догађаја излагања су имали: мр Joanna Gajdek, директорка Аустријског института за стандардизацију; мр Вида Живковић, директорка Дирекције за мере и драгоцене метале; мр Иван Крстић, директор Института за стандардизацију Србије; Душанка Сантовац, виши саветник из Акредитационог тела Србије; проф.др Валентина Маринковић, заменица председника JUSKа; Марија Вујаковић, директорка BSC Центра; проф. др Драгутин Станивуковић, директор CETA CONSULTING; доц. Зоран Клаба, директор IBA-ADA и др Стеван Одри.
Директорка Дирекције за мере и драгоцене метале, Вида Живковић, изложила је рад под називом „Развој метрологије у Србији - Значај метрологије за инфраструктуру квалитета и улога Дирекције за мере и драгоцене метале“.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120127.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0020.php
 
 
Семинар „АТС у Европи и свету – признавање система акредитације”
26. јануар 2012. године
На семинару за акредитована тела за оцењивање усаглашености Акредитационог тела Србије „АТС у Европи и свету – признавање система акредитације”, одржаном 25. јануара 2012. године у Београду, учествовала је и Дирекција за мере и драгоцене метале, као део инфраструктуре квалитета у Републици Србији.
Презентацију на тему „Искуства Дирекције у раду овлашћених тела за обављање послова оверавања мерила” изложила је Луција Дујовић, помоћник директора Сектора за контролу и надзор у ДМДМ.
Опширније на адреси: http://www.dmdm.gov.rs/cr/Vest20120126.php
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0018.php
 
 
Студенти у посети Дирекцији за мере и драгоцене метале
19. јануар 2012. године
Дирекција за мере и драгоцене метале је 18. јануара 2011. године била домаћин студентима Политехничке академије у Београду. Том приликом студенти су упознати са најзначајнијим информацијама везаним за метролошки систем у Републици Србији са посебним освртом на улогу ДМДМ, као националног метролошког института Републике Србије. Укратко су презентоване лабораторије у ДМДМ.
Стручна посета укључила је обилазак лабораторија Дирекције, у којима се чувају национални еталони SI јединица и примењују најтачније методе еталонирања за преношење вредности SI јединица до крајњих корисника и успостављање везе са међународним еталонима. Студенти су се такође упознали са методама мерења, еталонском и мерном опремом у лабораторијама за испитивање и еталонирање, укључујући и питања студената из сфера њиховог интересовања.
 
 
Јавна расправа о нацртима нових метролошких правилника
18. јануар 2012. године
У поступку припреме правилника којима ће бити уређени метролошки и други захтеви за мерила и претходно упаковане производе Министарство економије и регионалног развоја и Дирекција за мере и драгоцене метале спроводе јавну расправу.
На јавној расправи која се спроводи у периоду од 18. јануара до 20. фебруара 2012. године су:
Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству економије и регионалног развоја, на е-mail: zeljko.lalic@merr.gov.rs и vanja@dmdm.rs.
 
 
Правилник о оверавању мерила
16. јануар 2012. године
У „Службеном гласнику РС”, број 1/12 од 11. јануара 2012. године објављен је Правилник о оверавању мерила, који ступа на снагу 19. јануара 2012. године.
Овим правилником ближе се прописује периодично оверавање мерила за поједине врсте мерила, начин и услови оверавања мерила, као и начин и рокови чувања потребне документације.
 
 
Одсек за контролу и надзор Нови Сад на старој адреси у новом издању
10. јануар 2012. године
Крајем 2011. године реализована је једна од битних активности ДМДМ - завршен је нови објекат подручне јединице ДМДМ - Одсека за контролу и надзор Нови Сад , на старој адреси, у Улици др Милана Петровића 19. У новоизграђеном објекту, 29. децембра 2011. године, након свечаног отварања објекта, одржан је проширени колегијум. У пријатном амбијенту и свечаној атмосфери, поред колегијума одржано је преиспитивање руководства система менаџмента квалитета и радионица на тему Мисије, визије и стратешких циљева ДМДМ у периоду 2012-2014.
Галерија слика http://www.dmdm.gov.rs/cr/GS0017.php